Взех си електронен подпис от промоцията на ePay.bg. Срещу скромната сума от 38.90 ти дават (взето от тяхната страница):

 • Удостоверение за електронен подпис с валидност за 1 година
 • Софтуер за управление и работа с вашата смарт карта на български език (Windows, Linux)
 • Софтуер за управление и подписване на електронни документи на български език (Windows)
 • Персонализирана смарт карта – Siemens 32K и четец за смарт карта – USB Dongle (Windows, Linux)

Пак на тяхната страница може да се види за какво се ползва електронния подпис:

 • Подаване на декларации и годишни справки към Националната агенция по приходите чрез Интернет
 • Електронно подписване на документи при извършване на изявления до държавни органи
 • Автоматична on-line кореспонденция с банкови институции за получаване на кредити, преводи, покупко-продажба на валута, ценни книжа и т.н.
 • Автоматично средство за персонална и фирмена електронна идентификация
 • Удостоверенията са приложими също и в бизнес отношения за подписване на договори, оферти, поръчки и фактури
 • С универсален електронен подпис ползвате без ограничения всички финансови услуги на ePay.bg

Още начини за ползване има на сайта на InfoNotary.

Това, горе на снимката, е четеца, а вътре се намира самата смарт карта. Тя е с размерите на сим карта за телефон. Моята представа беше, че това се пъха в някой свободен USB порт и оттам нататък можеш да си подписваш каквото си искаш. Да, ама не точно.

Първата стъпка е наистина точно толкова проста: поставя се четеца в някой свободен USB порт.

След това се поставя и CD-то, което идва с него и се инсталира не един, а два драйвера. Един за четеца и един за самата смарт карта. Много смарт, няма що. После трябва да се инсталира сертификата на InfoNotary от CD-то. Процедурата е различна за Internet Explorer, Outlook, Firefox и Thunderbird. Други програми не се поддържат, поне не пишеше в документацията.

Аз като open source привъженик реших да пробвам с Firefox и Thunderbird. Инсталирах и конфигурирах де каквото трябваше и след ного мъки успях да пратя писмо, което беше електронно подписано с моят личен подпис. Само дето отсреща Outlook-а извади съобщение, че този сертификат не бил валиден или не бил доверен. Оказа се, че този, който получава писма, също трябва да има инсталиран въпросния InfoNotary сертификат, иначе няма как да знае дали моят сертификат, който е издаден от тях, наистина е валиден. И което вече само по себе си е проблем за хората, които не ползват Outlook, зашото процедурата по инсталирането на сертификата за други програми не е за всеки.

После реших да махна инсталирания сертификат от Firefox, защото реших, че там няма да ми трябва. Голяма грешка! Тъпата програма махна сертификата не само от своя си списък, но и от смарт картата! Ouch! Трябваше ми около час да се сетя защо вече не ми се открива сертификата и какво точно е станало. Пробвах да форматирам картата с идеята, че ще се възстановят нещата така, както са били като я взех, но без успех.

След празниците ще навестя близкия офис на InfoNotary и ще си поговоря малко с тях.


Един коментар за “Електронен подпис”


 1. Loshia Blogs The World » Електронен подпис (част 2) каза

  […] Одисеята с електроният подпис (част 1) най-сетне приключи. След като установих, че съм затъркал без да искам сертификата и двата ключа от картата, се обадих на Инфонотари да видим какво правим. Там любезно ми казаха, че щом ключовете ги няма, трябва да върна картата в банката (Сити Банк), която е издала електрония подпис. Там щели да оправят нещата. Речено-сторено, минах една сутрин преди седмица през банката и доволен се запътих към офиса. По някое време обаче се обаждат да ми кажат, че за нови ключове се налага да се прави нов електронен подпис и да се прекрати стария и трябва да доплатя още веднъж 26лв – цената на подписа. Така поне казали от Инфонотари. Интересно защо не ми го казаха като говорих лично с тях? Прегледах договора – вярно пише, че при загуба или повреда на картата се налага издаването на нов подпис. […]

Моля използвайте кирилица!