Одисеята с електроният подпис (част 1) най-сетне приключи. След като установих, че съм затъркал без да искам сертификата и двата ключа от картата, се обадих на Инфонотари да видим какво правим. Там любезно ми казаха, че щом ключовете ги няма, трябва да върна картата в банката (Сити Банк), която е издала електрония подпис. Там щели да оправят нещата. Речено-сторено, минах една сутрин преди седмица през банката и доволен се запътих към офиса. По някое време обаче се обаждат да ми кажат, че за нови ключове се налага да се прави нов електронен подпис и да се прекрати стария и трябва да доплатя още веднъж 26лв – цената на подписа. Така поне казали от Инфонотари. Интересно защо не ми го казаха като говорих лично с тях? Прегледах договора – вярно пише, че при загуба или повреда на картата се налага издаването на нов подпис.

Мина цяла седмица, а от банката не се обаждат. Звънкам аз и питам какво става? „Ами аз пробвах преди няколко дена, ама компютрите бяха заети, а аз нямам свободно време, ама ще пробвам пак днес, ама то може и да не стане, хайде ще ви звънна по-късно“ – горе-долу това ми беше казано по телефона от служителката на Сити Банк. WTF? Късния следобед все пак се обадиха, че мога да мина когато ми е удобно и да си взема подписа. Минах, взеха ми 13лв, а не 26лв, странна работа.

Пак си имам работещ електронен подпис. Засега експериментирам какво мога да правя с него. Този път много внимавам да не изтрия нещо от картата. Ето някои примерни приложения на подписа.

Мога да пращам подписан от мен емайл. Подписа гарантира, че съдържанието на писмото е такова, каквото съм го пратил. Ако съдържанието бъде подменено по някакъв начин, подписа става невалиден. Съдържанието може и да бъде криптирано така, че само този, на когото пращам писмото може да го прочете.

Може да се подписват и отделни файлове. Например вземам обикновен текстов документ и, ползвайки програмката, която идва с електрония подпис, подписвам файла. Вариантите са два – създават се два файла, оригиналният и подпис към него или се създава само един криптиран файл, в който се пази копие на оригинала. Когато резултатът се инспектира, се показва следната информация:

За целите на експеримента пробвах да подпиша по първия начин и след това ръчно промених текстовия файл (смених една буква). Ето и резултата от проверката след това:

Така всеки може да се увери дали подписаният документ е с непроменено съдържание.

Друга опция е да се подпише документа с timestamp. За целта при подписването се прави връзка със сървъра на Инфонотари и се взема оттам текущото време. Така се гарантира, че документът е създаден точно на тази дата, а не по-рано.

Електроният подпис има и редица други предимства. Например при работа с държавната администрация или при ползване на някои услуги на ePay.bg. Това обаче тепърва ще разучавам.


4 kоментара за “Електронен подпис (част 2)”


 1. Bashev каза

  Аз също си закупих електронен подпис от промоцията. 1 час чаках да си го получа в Банката – „Вие сте първия ни клиент за електронен подпис“. След което го инсталирах без проблеми. Малко зор докато го подкарам със Firefox-a за да го ползвам в ePay, но се справих. С Thunderbird-a не мисля да го ползвам още повече това което споменахте и Вие, с изискването от другата страна да имат инсталиран InfoNotaty сертификат.

  Това което мен лично ме хвърли в размисъл е защо ми дават смарт карта (тип SIM), а четеца ми е за големи карти. Сега ме е страх да не ми се счупи „SIM“ картата (каквато е идеята на такъв вид карти, да се отделят от носещото ги тяло) и да се налага да си купувам нов четец. (може и маркетингов трик да е!).


 2. Loshia каза

  По-скоро са свършили наличните бройки тип dongle (моя както е) и затова са почнали да раздават тип карточетец. На сайта на ePay.bg изрично пишеше че в промоцията е включен точно dongle варианта и бях готов със зъби и нокти да го получа точно него, защото другият ми се стори крайно неудобен!


 3. Bashev каза

  По-удобен би бил ако се ползва на desktop машина, в моя случай го ползвам на notebook-a си и това ми създава леки неудобства, но …


 4. Цеца Караминова каза

  Моля Ви помогнете ми да си направя електронен подпис

Моля използвайте кирилица!