Сравнително рядко се случва, но понякога, когато имам половин час свободен, си пускам някой кратък сериал на DS-а. Мистър Бийн е идеален за целта – сериите там са много кратки и напълно достатъчни за малко разпускане на нервите. Или вечер за приспиване.

Ето и кратко ръководство как се гледат филмчета на Nintendo DS. Преди да започнете, имайте предвид, че е необходимо да имате Slot 1 или Slot 2 карта, която да позволява стартирането на homebrew приложения или която има вграден Moonshell.

Първо се инсталират програмите в следния ред:

ffdshow се използва за добавяне на субтитри към филма. Това става напълно автоматично, достатъчно е да има файл със субтритри, който да е наименован като филмчето, което се конвертира. Ако фонтът е прекалено малък или нечетлив, то това може да се промени във видео опциите на ffdshow.

Следващата стъпка е да се конвертира самото филмче. За целта се стартира BatchDPG и му се слагат следните опции.

Ако филмчето е 4:3, т.е. за по-квадратен екран, тогава използвайте следните опции:

FPS: 20
Video bitrate: 386
Max bitrate: 512
Passes: 3
Profile: Ultra
Resizer - Spline16
Width: 256
Height: 192
Audio bitrate: 128
Samplerate: 32768
Mode: Joint Stereo
Normalize: On

Ако филмчето е 16:9, т.е. за широк екран, то използвайте тези опции:

FPS: 22
Video bitrate: 386
Max bitrate: 512
Passes: 3
Profile: Ultra
Resizer - Spline16
Width: 256
Height: 144
Audio bitrate: 128
Samplerate: 32768
Mode: Joint Stereo
Normalize: On

Самото конвертиране е бавно и може да отнеме часове, така че се запасете с търпение. Аз приготвям нещата вечерта, оставям компютърът да смята през нощта и на сутринта всичко е готово.

Крайният резултат е файл с разширение DPG. Това е самото филмче във вид подходящ за гледане на Nintendo DS. Размерът би трябвало да е на около 1/4 от оригиналния. Файлът се копира на Slot 1 или Slot 2 картата и се стартира. Ако картата не поддържа DPG файлове, то тогава си сложете на DS-а Moonshell. Това е специална homebrew програмка, която свири филмчета, mp3-та, става за разглеждане на текстови файлове и картинки.

По-подробно описание може да се намери на тази страница, но е на английски.

А сега отивам да гледам поредния епизод на Mr Bean.


Моля използвайте кирилица!