Все още ми се налага отвреме-навреме да подкарам някой компютър под DOS. И понеже компютрите вече нямат флопита, вариантите за стартиране са или от CD-то, или от някоя USB флашка. Вторият вариант е несъмнено по-удобен, но не всички компютри, особено по-старите, позволяват стартиране от USB устройство. Дали това е възможно, може да се види в „Boot“ секцията на BIOS-а. Ако има опция за стартиране от USB-Flash, USB-Zip или USB-Floppy, значи не би трябвало да има проблем.

Иначе е много лесно да се направи една флашка bootable под DOS. Цялата операция е в три стъпки.

 • Сваля се и се разархивира този архив.
 • Инсталира се HP USB Disk Storage Format Tool.
 • Програмката се стартира, избира се флашката, FAT като файлова система, избира се „Create a DOS startup disk using system files located at…“ и се задава директорията, където са разархивирани файловете от стъпка едно.

И това е. Само трябва да се има предвид, че някои флашки не поддържат буутване от тях. Както и, естествено, че цялата информация на флашката ще бъде изтрита.

Сега вече може да копирате разни DOS програмки на флашката и да си ги стартирате. Като например Memtest86+, с чиято помощ може да се тества паметта на компютъра.

Допълнителна информация може да се намери на тази страница.


9 kоментара за “Как да boot-нем в DOS от USB flash drive”


 1. velrusev каза

  usb флаш


 2. aldin каза

  НЕ стаа човек като посоча директорията с Sys Файловете ми илиза ЕРРОРче 🙂

  Който казва това -> there are not valid DOS system files at the specified location


 3. progrezo каза

  Разархивирай ги в отделна папка и изтрий .rar и ще стане :]


 4. sawo каза

  Супер! Благодаря много за информацията!


 5. sashko каза

  не мога да я направя може ли някак да се сваржа с теб


 6. фифи каза

  Ако биоса не поддържа бутване от юесби а само от дискета, сиди и твърд диск, тогава какво правиме? Компа е от 2000-та. Даже е чудно че има юесби…


 7. киро каза

  Каква ти е хавата на такава стара машина да буутваш от ЮСБ ?


 8. Краси каза

  Здравейте, писах Ви и едно съобщение. Не мога да направя нужното, HP flash много бързо поставя на флашката два еднакви файла с име „HPUSBF“ и един уърд с договора „EULA“, и дотам. Финиш. Въобще не виждам и не стигам до избор на файлова система и „Create a DOS startup disk using system files located at…“. Много се надявам да ми помогнете. Боря се с едно малко китайско охлювче и … до никъде.


 9. Краси каза

  Забравих да кажа, не стигам до посочване на папката с архива от стъпка 1.

Моля използвайте кирилица!