Миналата събота решихме да посетим пак пътечката на река Ябланица. Намира се близо до село Банкя, което е на няколко километра преди град Трън, съвсем до сръбската граница.

Началото на пътя е веднага след като се излезе от криволичещия път към Банкя и се свива в една мъничка пресечка вдясно, минава се покрай оградата на завода или каквото там се пада и се спира колата на първия път, който се вижда вдясно. Той е доста стръмен, та не е желателно да се катери с кола. Паркира се в началото и се тръгва пеша нагоре. След стотина метра се стига до една табелка, която сочи, че екопътеката е надясно.

Координати на началото: 42.8613, 22.6797.

Препоръчително е ходенето през есента или през пролетта. Ето малко снимки (галерия).

Някъде на половин час път се пада това островче. Намира се на координати 42.8484, 22.6793.


Боклуци имаше само на едно място, но за сметка в прилично количество.

На места има доста стръмни стълби и пътечки. Нищо екстремно, но добре е да се има предвид от хора, които не обичат много височините.
Това е началото на пътечката, но го щракнах най-накрая.


2 kоментара за “Ябланишкото ждрело”


  1. Стефи каза

    Благодаря ти за снимките. Тази есен не съм ходила на планина и точно гледката на прошарената гора много ми липсва. Знам че до края на месеца едва ли ще се качвам нагоре, а след това ще е твърде късно. :((( Това доста ме тормозеше, особено като се има пред вид че есента ми е любимия сезон и ако си спомняш, миналата година ви разказвах колко е красива планината по това време. Днес Стефан реши да ми покаже чата ти и се загледах в снимката, а после отидох в галерията за още. Снимките ти измиха тъгата и ми дадоха точно това, от което имах нужда, въпреки че вече не се надявах. Така че ОТ СЪРЦЕ ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНИЯ ПОДАРЪК!!! P.S. Да си припомним, че вчера имах рожден ден и това е най-неочаквания ми подарък (аз така го възприемам) :))))))


  2. Loshia каза

    Стефи, радвам се, че са ти харесали снимките! Ще гледам по-често да слагам такива тук. И не се тревожи – ако не тази есен, то следващата ще дойде 🙂

Моля използвайте кирилица!