loshia

blogs the world

Live Аnd Let Die

Поредният филм за Джеймс Бонд. Този път с Роджър Мур в главната роля. Това е първият филм за Бонд без Шон Конъри в ролята на Агент 007. Явно му е омръзнало, защото отклонил космически хонорар и решил да не участва.

Филмът в никакъв случай не е лош, но от гледна точка на съвременните екшъни е доста наивен. Някой започва да избива агенти и пращат Бонд да провери. Злодеят се оказва наркотрафикант, който на един остров отглежда наркотици и си има истинска гадателка, която гледа на карти и му помага. Естествено, Бонд я завлича да работи за него и заедно успяват да победят лошия.

Има някои интересни моменти във филма, например гонитбата с лодки, както и бягството на Бонд от крокодилската ферма. Или преследването с автобуса и ниския мост. Или как Бонд лети на делтапланер и пуши пура, сякаш се разхожда в зимната си градина, а не посред нощ високо над морето. Имаше и дразнещи моменти като Шериф Пепър, който ми беше много антипатичен. Или как Бонд победи злия накрая, пъхайки му заряд със сгъстен въздух и той се наду като балон.

В ролята на гадателката, Солитер, впоследствие видях, че играе не друга, ами Доктор Куин Лечителката. Не можах да я позная, толкова младичка изглеждаше във филма. А Роджър Мур се представя доста добре в ролята на Агент 007 като излъчва през цялото време ледено спокойствие, английски маниери и свеж хумор.

Не мога да не отбележа и заглавната песен от филма, а именно едноименната песен на Пол Маккартни, която ми е от любимите и която не знам дали е писана специално за филма, но определено върви с него. Спомням си, че навремето всеки път като я слушах, инструментала след припева ми се струваше някак не на място. Е, сега гледайки филма и слушайки песента, всичко се връзва!

Оценка: 610. За Бонд почитатели.