loshia

blogs the world

Концерт на Evergrey

Вчера беше концертът на Evergrey в София. Мястото беше читалище “Средец”, в което досега са се провели доста светли концерти като тези на Orphaned Land или на Sinister. Ние позакъсняхме малко и пропуснахме първата подгряваща група - The A.X.E. Project. Ще ги гледаме друг път. Втората подгряваща, Stonegard, ги хванахме на края. Не свириха зле, но звукът беше меко казано отвратителен, всичко се сливаше в неразбираем шум.

Половин час по-късно на сцената излязоха Evergrey. Много силно представяне от тяхна страна. Звукът беше доста по-добре и аранжиментите се чуваха сравнително ясно. Е, не беше като концертът на Sinister, които сигурно извадиха най-добрия звук, който съм чувал от група в това читалище, но ставаше. Вокалът звучеше перфектно - почти като на студиен запис, а това много малко вокали го могат. Песните бяха разпределени из цялата им дискография с наблягане на ранните записи от което аз бях много щастлив. Последните албуми така и не успях да ги харесам.

В залата беше адски задушно, разбрах че имало и припданали. Нищо чудно - вътре имаше към 350 човека. И всички високи бяха пред мен. Което всъщност май не беше от голямо значение, защото през целият концерт групата беше осветена… отзад. Нищо се не виждаше общо взето, само черни силуети на червено-зелено-жълт фон. Като изключим дребните недоразумения - аз доволен.

За незапознатите - Evergrey са progressive/power metal група от Швеция. Имат вокал с много характерно звучене, не моат да се сбъркат с друга група. Ето тук има откъс от тяхна песен от първите албуми (взета от официалния им сайт). А тук има клипче на една от техните песни. За съжаление нямах фотоапарат с мен, та щраках само с телефона и почти нищо не излезе. Други обаче са се представили по-добре - тук{.broken_link}, тук{.broken_link} и тук{.broken_link} има снимки от концерта.

Следваща спирка - Cannibal Corpse на 5 Март.