loshia

blogs the world

Apocalypto

Апокалипто е новият филм на Мел Гибсън, който срещна доста противоречиви отзиви, поне из българското интернет пространство. Много бил кървав, много бил скучен, липсвала история, нямало поука, и.т.н. На мен пък ми хареса. Доста при това. Наистина, не е като да нямаше кръв, но според мен предният филм на Гибсън, Страстите Христови, беше около 7 пъти по-кървав и насилствен. И по-точно докато в предния филм насилието беше много по въздействащо, направо те удряше под лъжичката, тук кървавите сцени са някак си неангажиращи, не те стряскат, независимо, че количеството кръв е може би повече. За скучаене и дума не може да става, екшънът също беше в изобилие. Имаше си и някаква историята. А колкото до поуката - доколкото разбирам именно това е основното в целия филм - поуката. Каква е тя? Гледайте филма и сами разберете. Но оставяйки всичко това мен друго ме грабна най-много и това беше атмосферата на филма, неговата визия. Личеше си че е отделяно внимание и на най-дребният детайл. Артистите бяха страшно достоверни, истински маи от плът и кръв (особено кръвта). Освен това и говориха на езика на маите, което много допринася за всеобщото впечатление.

Имам и една две забележки. Например как може някой да бяга няколко минути гонен от леопард без да бъде настигнат. И как слънчево затъмнение преминава за около 2 минути. И как ще ти забият стрела в гърдите или през цялото тяло отстрани и нищо ти няма?

Интересно ми е какъв ли ще е следващият филм на Мел Гибсън? Сигурен съм, че пак ще говорят на странен език и ще има много кръв. Може би нещо викингско или египетско. И двете култури са били доста кървави. Каквото и да е - ще го гледам.

Оценка: 910. Страхотна визия, много кръв, Мел Гибсън.