loshia

blogs the world

Guitar Hero (part 2)

Както вече писах, в офиса житкам отвреме-навреме втората част на Guitar Hero. Много е отпускащо след напрегнат момент в работата да опънеш някоя песен. За ден-два превъртях играта на лесно ниво (24 песни) и за още ден два на средно нива (там вече с 40 песни). Имаше някои много яки парчета, например Hangar 18 на Megadeth или заглавната песен от филма Криминале. В цялата игра има 64 песни, 23 от тях са лицензирани, останалите са писани от членове на екипа, правил играта. Като цяло всичките са доста зарибяващи. Проблемът е, че ако не си чувал някоя от тях ти е по-трудно да я изсвириш, отколкото тези, които са ти познати и знаеш какво да очакваш.

Към края на песните от средното ниво на трудност почнах да се озорвам, но чат пат успях да ги мина всичките. А днес реших да пробвам и на трудно ниво. Не е истина просто! За час и половина не успях да мина дори една песен! Трудността, сравнена с лесното и средното нива, е просто някъде в облаците. Няма нищо общо. Докато на лесно ниво почти нямаш акорди, т.е. всичко ти е по една нота, и ползваш три различни клавиша, на средното ниво чат пат има акорди с две ноти и ползваш четири клавиша, то на трудно ниво повечето от музиката е с акорди (засега с две ноти, но май ще се появят и с по три) и участват всичките пет клавиша. При предните нива бях свикнал да си позиционирам пръстите на първите четири клавиша и това вършеше работа. Тук трябва да си местия цялата ръка заради петия клавиш и в резултат започнах много да бъркам клавишите. Да не говорим че са се появили едни поредици от ноти, които трябва да се извирят много бързо и никога не успявам. И така досега след час и половина мъчене нямам нито една завършена песен на трудно ниво. А има и експертно ниво, където не ми се мисли просто.

След като се пробвах безуспешно няколко пъти видях че всяка песен може да се пусне в practice mode. Там си избираш коя част от песента ще репетираш (интро, припев, и.т.н) и избираш скорост (нормално, бавно, по-бавно и най-бавно). На най-бавната скорост успях да покрия песента с около 80% изсвирени ноти. Явно трябва да се упражнявам повечко.

Наскоро отрких и един друг хитър трик. Отвреме-навреме има поредица от ноти, които изглеждат като звездички. Ако ги изсвириш всичките и получаваш star power. Като събереш малко от него и си вдигнеш китарата на една страна (както правят някои на сцената) и всяка изсвирена нота почва да ти носи двойно, а публиката пощурява и започва да пляска. Много добре замислено и няколко пъти ме спасява когато аха-аха да се проваля. Има една скала, която колкото повече ноти пропускаш, толкова повече публиката не те харесва и като минеш една определена долна граница и се проваляш и трябва да започнеш отначало.

Има и още. На средно ниво вече и нагоре на всеки няколко песни публиката те вика на бис. Много готино, защото тези песни ги няма в списъка. Един от бисовете беше Sweet Child O’ Mine на Guns ‘n Roses, а друг беше War Pigs на Black Sabbath, изобщо весела работа. Освен това след всяка успешна песен на средно и нагоре ниво ти дават пари. Като натрупаш малко парици и можеш да си купиш китара, да си боядисаш китарата или да си вземеш нови песни, които да свириш. Не всички китари са достъпни обаче. Повечето се дават по заслуги, например ако минеш играта на някое от нивата ти дава да си купиш нова китара. За да имаш най-яката китара трябва да минеш играта на експертно ниво и всяка песен да си я взел с пет звездички. Което вече е работа за извънземни или за someone who has absolutely no life.