loshia

blogs the world

Phoenix Write: Ace Attorney

Phoenix WrightНай-сетне превъртях “Phoenix Wright” и “Phoenix Wright: And Justice For All”. Това са съответно първата и втората част на една игра за Nintendo DS. Първата я превъртях още миналата година, но втората част малко ме озори.

Самата игра е куест (adventure game). Главният герой е адвокат, който защитава несправедливо осъдени престъпници. Повечето случаи са безнадеждни, но нашият човек винаги успява да обърне нещата в своя ползва. Двете части на играта са много подобни като структура. Всяка част се състои от отделни случаи, които не са свързани помежду си и всеки случай си има своя си история. Разрешаването на всеки от тях е на няколко етапа, всеки в отделен ден. Първият ден е вид въведение в историята, представя се кой кого и как е убил, или поне кой всички си мислят, че е престъпникът. Следва първоначално разследване, през което се разпитват свидетели и се събират веществени доказателства. На следващият ден действието продължава в съда. Там се разпитват свидетели и основната цел на играчът е да намери пролука в техните показания или да представи улики, които противоречат на думите им. В крайна сметка се стига до истината и истинският убиец бива изобличен.

wright2.jpgwright6.jpg

Дори и да звучи скучно - всъщност не е. Самите истории имат обща сюжетна нишка и са много добре разказани. Често до последния момент не се знае кой е истинският убиец и как е успял да извърши престъплението, а е и много интересно как стъпка по стъпка престъпникът бива разобличен.

wright7.jpgwright9.jpg

Графиката е детайлна и добре нарисувана. Музиката, особено в първата част е просто страхотна. Още си тананикам мелодията, която се разнася когато си приклещил някой свидетел в ъгъла и си насочил всички факти срещу него. Или когато започва разпита на някой свидетел. Често отделните персонажи си имат собствени музикални теми, например има един каубой и всеки път като говориш с него и се чува музика като от спагети уестърн. Втората част на играта е с преиначена музика, не знам защо са я сменили, но според мен е по-зле като краен резултат. Някак си не е така убедителна и въздействаща.

И двете части са всъщност версии за Gameboy Advance, портвани за DS. В момента тече разработка на нов Phoenix Wright, нямам търпение да излезе!

За малко повече информация - тук има рекламно филмче за играта. А тук има филмче, което показва как се играе.