loshia

blogs the world

Dell Latitude C400

Наскоро се сдобих с лаптоп втора ръка. Търсех нещо лекичко, да става за разнасяне и да не е много скъпо, така че да не му мисля, ако го зарежа в хотелската стая. Първоначално си мислех за Penitum III конфигурация с 400-500 Mhz CPU и 128MB RAM. Да става за копиране и преглеждане на файлове от фотоапарата, за интернет и чат-пат редактиране на офис документи. Е, и някоя и друга стара игричка.

Ето с какво се сдобих след кратко търсене.

Минах през АМО ЦИБС. Имаше доста голямо изобилие от лаптопи втора ръка. Цените варираха от 200-300лв до над 1000лв. Прегледах няколко модела, но все нещо липсваше. Или нямаха USB, или бяха без LAN карта или бяха много скъпи. Тогава го видях, беше най-малкото лаптопче в стаята, много лекичко и просто идеално за разнасяне насам-натам. Оказа се Dell Latitude C400, ето и характеристиките:

  • Pentium III 1GHz
  • 256 RAM
  • 12.1″ display with 1024×768 resolution
  • 20GB Hard Disk
  • 1x USB 1.1
  • LAN card (extention for Wireless LAN)
  • Size: 28.9×2.5×23.9 cm
  • Weight: 1.7kg

Липсата на флопи или CD-ROM изобщо не ме притесни. Нямам намерение да ги ползвам и без това, напоследък употребявам само и единствено флаш памет или интернет за пренос на данни. CD-ROM би бил полезен само при преинсталация на операционната система, после се оказа, че има и други начини, но за това друг път. Единственото липсващо нещо беше безжична връзка - Wi-Fi 802.11g, но това лесно се добавя чрез PCMCIA карта или USB dongle.

Мислех си, че Windows XP доста ще се влачи, но за моя изненада всичко вървеше учудващо бързо. Екранът е с резолюция само 1024×768, което обаче се оказа достатъчно за каква да е работа, включително комфортно разглеждане на всякакви сайтове. Хоризонталният ъгъл на гледане е добър, но вертикалният не е много голям. Единственият по-сериозен недостатък е, че USB-то е версия 1.1, т.е. скоростта на трансфер е доста малка. Файл от 300MB се копира над 5 минути. Освен това не може да се boot-не от USB устройство. И батерията не е първа младост, но все пак държи малко над час. С което недостатъците, които открих, се изчерпват.

Имам под ръка един 2.5″ 40GB хард диск и реших да сменя този от лаптопа с него. Оригиналния беше доста шумен. Първоначално си мислех, че е от вентилатора на процесора, но после разбрах, че всъщност харда шуми толкова много. С новият хард диск лаптопа стана абсолютно безшумен, не се чува нищичко дори и като доближа ухо до него. Самият хард диск се маха много лесно, просто се издърпва от едната страна на лаптопа и готово.

Преди да извърша подмяната, реших да закача външен хард диск към USB порта за да прехвърля каквито данни има на стария хард. И тук стана проблем - USB порта изгоря. Предполагам, причината беше, че въпросният хард диск иска втори USB порт за захранване и аз използвах за целта един свободен порт от друг компютър. Никога не правете така! Добре, че не замина и дъното. На следващата сутрин занесох лаптопа в Итема. Там бяха много бързи и точни и още същия ден си го получих обратно ремонтиран. Браво на тях!

Следващата стъпка беше инсталация на Windows на новия диск. И тук опрях на камък. Как се инсталира операционна система без да можеш да boot-неш от флопи, CD или USB? За целта използвах друг лаптоп, на който закачих моя диск. Там boot-нах от инсталационно Windows 98 CD, форматирах и направих диска системен и копирах файловете на Windows XP инсталацията. Върнах обратно диска в моя лаптоп и стартирах инсталационния файл. Оттук нататък всичко мина безпроблемно. Windows разпозна всички устройства без видео картата. Драйвери за нея, а и за всички останали компоненти, има на support сайта на Dell. На следващият ден успях да boot-на през мрежата, така че втори лаптоп вече не е необходим, но това си е материал за цял отделен пост.

Най-накрая остана да намеря отнякъде Wireless MiniPCI карта. След кратко ровене из българските онлайн магазини намерих една, която беше на цена съпоставима с някой PCMCIA или USB dongle вариант. Така ми останаха свободни портове за други цели (мишка, bluetooth, card reader, и.т.н.). Занесох лаптопа пак в Итема, където безплатно ми сложиха картата - нетривиална операция, която включва отваряне и закачване на вградената wireless антена. След това се оказа, че дори имали по-добър модел на по-ниска цена. А ги бях питал преди това и ми бяха казали, че нямат такива карти. Важното е, че тази работи добре. Само се озорих малко докато намеря драйвери за нея, да живее Google! Ако нa някой му трябват драйвери за Windows за Wireless Mini PCI карта с Atheros чип, може да ги намери на този сайт{.broken_link}. Доколкото разбрах, всички карти с този чип ползват едни и същи драйвери.

Остава да си намеря PCMCIA адаптер с 2 или 4 USB слота в него. Доколкото гледах по разни онлайн магазини, намира се на добра цена. Необходим ми е по две причини. Първата е, че е с USB 2.0, което значи доста по-голяма скорост на трансфер. Втората е, че мога да закача няколко неща едновремено, например мишка и card reader.

Сега вече съм подходящо екипиран за екскурзии, командировки, излети и изобщо всякакви места, където един ултра малък и преносим компютър би вършил чудесна работа. Връзка с интернет, разглеждане и прехвърляне на снимки от фотоапарата, редактиране на документи и някоя и друга игричка или филм за свободното време. А ако успея да намеря отнякъде адаптер за колата дори бих могъл и там да го ползвам. Друго си е да гледаш GPS картата на голям екран, а не на малкото екранче на покета.

Ето и малко снимки: