loshia

blogs the world

Laibach у нас

Вчера беше концертът на Laibach в зала “Христо Ботев”. До последно се чудих дали да ходя, защото не съм слушал нищо тяхно. Навих се, защото чух много добри отзиви за предния им концерт у нас. За незапознатите, Laibach са словенска група и свирят микс между индъстръл, маршова и неокласическа музика, каквото и да значи това. Повече информация за групата има на тази страница.

Концертът започна с леко закъснение от около половин час. Докато чакахме, през цялото време звучаха съветски маршове, които яко ми изпилиха ушите. Най-накрая започна с Българсия химн, на запис. Можеше и да се потрудят повечко и да го изпълнят наживо за 25лв билета. След него програмата продължи с последният им албум, Volk, който представлява преработки на химнове. Изпълниха химновете на САЩ, Франция, Израел, Турция, Русия, Япония (на него почти заспах), Италия и още няколко. Повечето бяха толкова преработени и променени, че ако не се прожектираше отзад флага на съответната страна, нямаше никога да позная чий химн слушам.

След поредицата химни и кратка пауза, през която слушахме химна на NSK, концертът продължи с ново попълнение в лицето на две барабанистки/беквокалистки, които внесоха малко свежест в шоуто. До края Laibach изълниха парчета от старите си албуми, които всъщност звучаха доста добре. Само малко в повечко ми дойдоха танцувално/електронните ритми. Публиката също се раздвижи, хората определено се радваха на концерта.

Звукът беше на ниво. И на седалките, и пред сцената се чуваше перфектно. Може би най-добрият звук на концерт в тази зала, съпоставим с първия концерт на Soulfly, който за мен е еталон за добро звучене в зала “Христо Ботев”, която има печалната слава на място, където читав звук на концерти се не чува. Можело значи, а! Да видим как ще е на Cannibal Corpse следващия месец, макар да имам неприятно предчувствие. Едно е да озвучаваш индъстриал/маршова група, друго е grindcore/death група. Отзад зад групата имаше два големи екрана, които прожектираха сцени, свързани с изпълняваната в момента песен. Нещо подобно имаше и на концерта на Depeche Mode.

И в заключение мога само да кажа, че Laibach никога няма да ми станат любимци, песните им не така и не ми харесаха, но дори и аз мога да преценя, че концертът беше добър и всички истински фенове, които не са били на него, много са изпуснали. Друг поглед над концерта и списък с изпълняваните песни има на тази страница и на тази страница{.broken_link}.

Ето и малко снимки: