loshia

blogs the world

Очите на бъдещето

Преглеждайки какво ново из Slashdot попаднах на тази статия. В нея се разправя, как екип от учени е успял да разработи специална система, която възвръща донякъде зрението на слепи хора. Идеята е, че се ползва камерка, закачена на очила, която предава безжичен сигнал до малко джобно компютърче с размери на мобилен телефон. Там изображението се обработа по специален начин и се предава пак безжично към имплантиран в главата на пациента приемател, който от своя страна преобразува сигнала в електрически импулси, които се подават директно към очния нерв. Всичко това в реално време. Резултатите, поне за момента, били толкова обнадеждаващи, че се очаквало системата да се пусне в продажба до 2009-а година за скромната цена от $30000.

Дотук добре. Сега да си представим какво друго може да се направи с тази система, защото според мен има много хляб в идеята. Например към камерката може да се закачи ултравиолетов филтър, друго си е да гледаш като пчела. Или пък инфрачервен филтър за нощно виждане. Или ултра широки лещи, които да увеличат ъгъла на гледане. А защо не и да се сложи камерка отзад на главата вемсто на очилата отпред? Така ще има пълно покритие на това какво се вижда.

Друг възможен вариант е да се закачи видео плейър към камерката и филмчета директно да се предават към очния нерв. Или пък компютърни игри. Ето това вече е виртуална реалност. След 50 години сигурно всеки ще може да си слага такива джаджи, които да могат да се включват и изключват по желание и няма да има нужда от монитори, ами всичко ще се предава безжично дирекно към мозъка или очите. И чиповете ще се слагат още при раждането. Бррр, това май малко страшно звучи.