loshia

blogs the world

Character Encoding

Отвреме-навреме ползвам Meebo. Много полезен онлайн комуникатор за ICQ, Google Talk, Yahoo, MSN, AOL и Jabber взети заедно. Не се налага инсталация на софтуер, просто се отива на сайта с кой да е читав браузър и готово. Всичко това добре, но си има своите проблеми. Например няма как да се пращат файлове. Това се преживява. По-големият проблем според мен е, че често съобщенията на кирилица излизат нечитаеми. И това само за ICQ протокола.

Доколкото знам, ICQ протоколът не е Unicode. Явно някъде по веригата някой решава, че пратеният текст не е на кирилица, ами е централно-европейски да кажем и така прави грешно преобразувание. Резултатът е текст на маймуница. След няколко опита спретнах набързо една страничка, където всеки може да си въведе така вече прецакания текст и да си го преведе сам на нормален език. Наистина, алгоритъмът е много простичък и с доста ограничено приложение, но засега върши работа. Ако имате текст, който изглежда така: , значи може да върши работа и за вас.

UPDATE: Случайно попаднах на тази страничка{.broken_link} от 2cyr.com{.broken_link}, където има много по-мощен конвертор.