loshia

blogs the world

Концерт на Cannibal Corpse

Най-сетне доживяхме да видим и Канибалите в България. За незапознатите, Cannibal Corpse са за дет метъла това, което Iron Maiden са за хеви метъла, т.е. един от стожерите в този жанр. Рядко екстремни групи от такъв калибър идват насам. Всъщност, много е вероятно да сте виждали концерт на групата, но да не го знаете. Който е гледал първия Ace Ventura с Jim Carrey няма начин да не си припомни с умиление сценката, където главният герой се озовава на концерт на Cannibal Corpse. Дори изнамерих кратък откъс от филма.

Независимо, че Cannibal Corpse са доста известни сред подземните музикални кръгове, малко мои познати бяха чували за групата. На въпросът дали не им се ходи на концерт отговорът обикновено беше “Кенибъл к’во?”. Даже продавачката на билети сбърка името и ни предложи билети за Cannibal Crops, което ми се стори доста смешно (в превод от английски - Канибалска реколта, хехе). Билети се предлагаха само от Eventim, които много мразя, защото нямат онлайн продажба (освен само с кредитна карта). Минах през няколко магазина, където не бяха и чували за тях и накрая си взех от билетния център пред Пикадили в City Center.

Най-сетне дългоочакваният ден настъпи и с бодра крачка се отправихме към зала Христо Ботев. Бях изпълнен с мрачни предчувствия, защото обикновено концертите там са пълен провал заради отвратителния звук. Още потръпвам при спомена за концерта на Paradise Lost, където звукът беше толкова омазан, че почти не разбирах какво се свири в момента. Таях слаба надежда, че озвучителният екип на групата ще си свърши съвестно работата. Все пак първият концерт на Soulfly, или този на Laibach, бяха доста добре откъм звук.

Пристигнахме точно след като беше свършила първата подгряваща група - холандците Disavowed, леко съжалявам, че не ги слушахме. След кратко чакане на сцената излязоха датчаните Urkraft. Свириха около 40 минути, стандартен дет метъл. Добре се представиха, но няма да ми станат любимци. За мое облекчение звукът беше добър.

След кратко прекъсване на сцената се качиха Cannibal Corpse и пометоха залата. Звукът беше перфектен! Можело значи екстремна група да звучи добре в зала Христо Ботев! Силен звук, мощно звучене - сякаш танк газеше и мачкаше всичко наред. Публиката издивя докато бандата ги засипваше с класика след класика. Ако не се лъжа откриващата песен беше от новия албум, след което последва една разходка из цялостното творчество на групата. Вокалът не пропусна да поздрави дамите в залата с песента “Fucked With A Knife”, после разни моменти ми се губят. Отдавна не съм се кефил така на концерт, нищо че напоследък почти не слушам такава музика, а и точно Cannibal Corpse не съм слушал от над десет години. Други познати, които също не са чували за групата, харесаха концерта. Предполагам се дължи на факта, че тяхната музика е доста енергична и не е монотонна. Темпото се сменя буквално през секунди и просто не се удържаш и след малко слушане сам започваш да си тактуваш и поклащаш глава. Браво на пичовете, много професионално свирене и озвучаване. Публиката също куфееше без прекъсване и се кефеше на всяка песен.

Чета после отзиви за концерта и разни се оплакват, че нямало заиграване с публиката. Нямало “Здравей, София, обичаме ви” и други подобни. Първо, аз много се дразня от подобни игри с публиката. Хич и не искам да повтарям след вокала “А-а-а-о-о-а-а” и да ми казват през песен колко сме велики и чудесни. Не съм отишъл за това. Искам добър звук и добро изпълнение на песните. Толкова. И второ, как си представяте Cannibal Corpse да се заиграват с каквото и да било освен с разни ножове и сатъри. Не им подхожда на образа някак. Дори и “Thank you” не очаквам от тях. Всъщност те направиха точно това, което искам и което най им подхожда - дойдоха, изметоха залата и си тръгнаха. Евала! Пак ще отида, ако минат насам!

Като се замисля, това май е единственият концерт досега, към който нямам съществени забележки. Никакви. И от този тип концерти, които са задължителни за всеки уважаващ себе си метъл фен. Без значение стила. Иначе имам и няколко несъществени забележки. Не се продаваше вода за пиене. В залата се пушеше много и по едно време стана доста задушно. По време на солата, доколкото Cannibal Corpse имат сола, соло китарата звучеше леко изкривено и замазано. Това на два или три пъти ми направи впечатление. Заради тези забележки свалям половин единица от оценката, която е…

Оценка 9.510. Концерт-трепач в макси опаковка!

Нямах с мен фотоапарат, така че снимката от концерта взех назаем от сайта на Про-РОК{.broken_link}. Там ще намерите още много други интересни снимки.