loshia

blogs the world

Първи стъпки в HDR фотографията

От няколко дена насам съм здраво запален на тема HDR. Всичко започна от ето тази фото-галерия. Там има страшно хубави снимки, някои са направо нереални. Поразрових се из нета за ноу-хау, грабнах фотоапарата и пробвах и аз да направя нещо.

Най-общо казано, няма фотоапарат на света, който да успее да направи горната снимка. Или ще се вижда добре къщичката, но небето ще е цялото бяло и прегоряло, или небето ще е добре, но къщата ще е много тъмна. Затова, в общи линии, идеята е да се направят няколко снимки, всяка с различна експозиция и то така, че да се обхванат всички нюанси на сцената. В моя случай се получиха следните снимки.

Добре е да се ползва статив или да се внимава да не се мърда. Аз пробвах да снимам от ръка и се получи. По принцип всеки фотоапарат би свършил работа, като единственото изискване е да има компенсация на експозицията, т.е. да може да му се каже да прави снимката по-тъмна или по-светла. Ако има Exposure Bracketing - още по-добре. Три снимки би трябвало да са достатъчни, например, една нормална, една на -2 (или -1) и още една на +2 (или +1) компенсация на експозицията.

След това идва ред на софтуерната част. Използвах Adobe Photoshop CS3, който има Auto-Align и позволява две или няколко картинки така да се насложат, че да съвпаднат максимално. Резултатът са снимки, които съвпадат напълно една с друга (или почти напълно). Добре е да няма клатещи се клонки или други мърдащи субекти. След това има два варианта - самият Photoshop предлага функцията Merge to HDR, която взема няколко снимки и прави от тях една HDR снимка. Вторият вариант е да се използва Photomatix Pro. Това е и предпочитаният от мен вариант, защото се работи много по-лесно и се постигат по-добри резултати. Поне за начинаещи като мен. Ето пак и крайната картинка:

А ето и още няколко (не) успешни опита.