loshia

blogs the world

The Departed

Не е истина! Просто не е истина! The Departed е сигурно най-великият филм за тази година! Точно се връщам от кино Арена, където го гледах току що, и съм меко казано потресен! Признавам, че не очаквах кой знае какво от филма. Гледах рекламата, тя ме зариби, но си представях обикновена гангстерска история, малко кръв, малко експлозии, американски хепи-енд. Мистър Скорсезе обаче ме закова за седалката. Много малко филми в последните години са ме изкарвали из нерви и са ме карали да седя на ръба на стола с впити в облегалката пръсти и в очакване какво ще стане. Много рядко съм преживявавал така историята и още по-рядко съм се чудел, буквално до последната секунда, какво ще стане после. При повечето филми или историята я няма за сметка на екшъна, или от километър се вижда какъв ще е финалът. Не и този филм!

Като се върнах реших да видя какво пише за филма в IMDB. Оценка 8.5? На 61-во място от топ 250? Абсолютно заслужено! За по-напредналите - филмът всъщност е правен по един не много стар хонг-конгски филм Infernal Affairs. Аз лично не съм го гледал. Съдейки по коментарите обаче, всички, които са го гледали, са дали по-ниска оценка на The Departed. Част от мненията обаче сочат, че двата филма, макар и с обща история, всъщност доста се различават и като подход, и като идея.

Признавам, всичко това малко ме интересува. Още съм под влиянието на филма и не мога да спра да мисля за него. Може би да кажа и две думи за актьорите. Истинският герой тук е Леонардо Ди Каприо. Не го харесвах това момче навремето. Catch Me If You Can, Gangs of New York и Авиаторът малко ми промениха мнението, но нищо не може да е сравнява с тази му роля. Толкова убедително играе, че засенчва всички останали, наред с Джак Никълсън. Не че последния се представи зле, просто за шеф на мафията някак си е абониран Робърт Де Ниро. Все си мисля, че щеше да изглежда доста по-добре на негово място. Мат Деймън не ми хареса. Мен всъщност никога не ми е харесвал, но тук наистина ми беше антипатичен. И не само защото беше един от лошите. Французина, например, също беше лош, ама беше по-симпатичен. Останалите звезди от рода на Мартин Шийн, Марк Уолбърг и Алек Болдуин също бяха на ниво. Като се замисля наистина нямаше слаба роля в целия филм. Дори психиатърката, Вера Фармига, като ново попълнение, не беше зле. Малко преиграваше на моменти, но й прощавам, имаше невероятно големи очи!

Оценка: 9.510