loshia

blogs the world

300

Най-сетне гледах филма 300. Очаквах да не ми хареса особено след всички противоречиви отзиви. Предварително знаех, че историята не е исторически достоверна, както и че е по комикс. Може би затова останах приятно изненадан в крайна сметка.

Държа да подчертая, че “по комикс” в никакъв случай не значи нещо като Супермен или X-Men. Нищо общо. Най вече по отношение на визията. Тук целият филм е направен по-скоро да изглежда като анимиран комикс, много повече отколкото беше Син Сити. Особено се забелязва в отделни сцени, например яздещите пратеници в началото и града като фон. Все едно някой на екрана отгръща страниците на книжката една след друга като картинките са анимирани. Иначе визията е впечатляваща, всички детайли са нарочно преувеличени с цел по-голямо въздействие, няма нищо излишно. Екшън сцените са повече от добри. Историята е както всички я знаем - без особени промени и изненади. Присъстват и историческите лафове като “Нашите стрели ще покрият небето! Тогава ще се бием на сянка”.

От актьорите най-много ме впечатли кралят на Спарта - Леонидис. Винаги така съм си представял древногръцките пълководци - косата, брадата, очите, физиономията, като изсечена от камък, доброто телосложение. Истински древен грък.

Неприятно впечатление ми направиха разни подмятания откъм зрителите. Явно повечето бяха с нагласа да гледат тъп екшън филм. А някакъв индивид намери една от сцените с оракула за много смешна, не знам защо. Следващият път ще изчакам повечко преди да посетя някой по-касов филм.

Оценка: 910. За ценители.