loshia

blogs the world

Електронни билети

Досега винаги като съм летял за някъде със самолет, някой друг се е грижил за билетите. Скоро обаче ще пътувам за Париж за няколко дена и трябваше да се оправям сам с голямата мистерия наречена “покупка на самолетни билети”. Бидейки в крак с новото време се разтърсих из интернет за да си купя отнякъде онлайн. Първото затруднение беше, че на много места пише цената на билета без летищни такси, които са си сериозна сума. Рекламират примерно двупосочен билет за 250лв, а отдолу си пише такси за поне още толкова. След кратко проучване се спрях на България Ер (Bulgaria Air). Там всички такси са включени в цената и може би единственият недостатък е, че трудно си намираш изгоден полет. Аз понеже имам избор и мога да си тръгна и да се върна когато си поискам и падна голямо кликане. Идеята е, че казваш дата на тръгване и дата на връщане и то ти вади полетите и цените. Самите цени за двупосочен билет икономична класа варираха драстично - от малко под 500лв до над 1000лв в зависимост от датите на тръгване и връщане.

Купуването на билет от сайта на България Ер е много лесно. Изисква се само кредитна карта (Visa, Mastercard или Eurocard) и номер на лична карта. Резервацията се прави веднага, самото плащане е автоматично и до седмица по-късно. Това дава достатъчно време ако се наложи да се откаже или премести полета като това вече става на място в офиса на фирмата. За да се качиш на самолета ти трябва само и единствено лична карта. Никакви билети, които да загубиш някъде. Никакво разкарване до офиси или туристически агенции. Просто си отиваш на сайта, купуваш си билета и летиш с личната си карта. Супер!

Аз понеже всичко това не го знаех и пробвах да звънна на телефона за интернет резервации да разпитам кое и как. Звънях два дена без никой да се обади. Звънях на телефоните на касата, пак никой не вдигна. Днес се вдигнах до офиса им на летището и преди да изляза от колата реших пак да звънна. За моя изненада този път ми отговориха. Може пък да са имали проблем с телефоните.