loshia

blogs the world

Sony Ericsson K750i

Това е един страхотен телефон. Имам го от четири месеца и досега не ме е разочаровал нито веднъж. Ползвам го най-вече за снимане. Има вградена 2 мегапиксела камера, която прави добри снимки. Повечето от снимките дотук в този блог са правени с него. Много е удобно да не мъкнеш фотоапарат с теб през цялото време, а тази функция да се изпълнява от телефона. Този модел се справя прилично, но може и още. Това е една от причините да го сменя скоро с K800 - неговия 3.2 мегапикселов наследник. Е, тогава вече наистина мога да забравя за фотоапарата в повечето случаи.

Снимките настрана, телефончето е много удобно за ползване. Всички функции са лесно достъпни и си личи, че е правен с цел удобно ползване. Може да се ползва и за mp3 player, но е необходима по-голяма карта. С моята 64мб се чудиш какво да сложиш по-напред. Ползвал съм го и за четене на книжки (с допълнителна Java програмка), както и за гледане на телевизия (Канал 1 чрез абонамент към Мтел). За телевизия не става - много е малко екранчето и не му стига връзка, няма EDGE/3G все пак. Но за наистина отчаяни става.

Всъщност освен за снимки, основно го ползвам за проверка на пощата и уеб браузване. В телефона има вграден XHTML клиент, който позволява разглеждането на специално направени за мобилни устройства сайтове. Например Google, Gmail, Yahoo, и други. На няколко пъти ми се налага да си проверявам пощата извън дома/офиса и съм нямал проблеми. Google пуснаха онзи ден Java програмка за достъп до Gmail, която е много много удобна и позволява четене, писане, търсене, филтриране и почти всичко, което можеш да правиш с нормалния Gmail. Дори и изглежда по същия начин. Конфигурирал съм си Gmail да ми праща SMS известяване при всеки нов майл. Така мога до няколко секунди да видя кой какво е писал и да отговоря веднага. Правил съм го неведнъж.

За разглеждане на уеб страници ползвам Опера Мини. Java версия на Opera броузъра. Програмката е оптимизирана за малки екрани и бавни връзки, но върши чудесна работа. Скоро чакаме версия 3.0. Много е удобно да отвориш programata.bg или някой нормален сайт. Случвало ми се е неведнъж.

За ICQ маниаците има Jimm, който e Java ICQ клиент, който върви чудесно на K750i. Неведнъж съм си говорил извън дома/офиса по ICQ ползвайки Jimm. Да живее мобилната свобода!

Друга много удобна функция е фенерчето. За целта се ползва лампичката, която играе ролята на светкавица за фотоапарата. Светлината е доста силна, лично съм го ползвал да си намеря пътя късно вечерта от Националния стадион до Маймунарника. Запознатите могат да потвърдят, че обикновено е тъмно като в рог и абсолютно нищо не се вижда. Ползвайки телефона като фенерче нямах проблеми с намирането на пътя. Тази функция мисля, че липсва в K800, който си има истинска вградена светкавица. Това е доста жалко, защото я ползвам сравнително често. Например, последния път така си търсих в багажника на колата нещо, с което да изчегъртам леда от колата.

Като всяко нещо и този телефон има недостатъци. Наистина, не са много. Ще започна с това, че GPRS връзката е бавна, защото липсва EDGE или 3G. Това не е чак толкова фатално. Капачето на камерата пнякога се отваря трудно. Когато имаш няколко нови SMS-а няма начин да ги изтриеш или пое маркираш всички наведнъж като прочетени. Камерата бих искал да е по-добра и по-бърза. Разглеждането на снимки също е бавно. Друго не се сещам. Във всичко останало телефонът е перфектен.