loshia

blogs the world

Оттук-оттам (photo links)

Ето малко интересни места, свързани с фотографията, на които наскоро съм попаднал.

https://www.pixel-peeper.com - огромна колекция от снимки в пълен размер, правени с най-различни фотоапрати и лещи. Може да се търси по модел на фотоапрат (Nikon, Canon) или на лещите (Sigma, Nikkor) или и по двете. Много е удобно, ако например си си харесал някой обектив и искаш да видиш какви снимки стават с него. Има и снимки, правени с нормални непрофесионални фотоапарати.

https://www.photozone.de/8Reviews/index.html{.broken_link} - много и най-различни ревюта на обективи. Включени таблици за характеристики, lens distortion, purple fringing, sharpness и vignetting, както и примерни снимки към всеки от разглежданите там обективи. А те не са малко.

https://www.luminous-landscape.com - страшно добър информативен сайт насочен главно към професионалните фотографи. Съдържа много интересни фотографски статии, които са разбираеми дори и за лаици като мен.

https://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal{.broken_link} - преглед на системите за автоматично премахване на прах, попаднал върху сензора, които са вградени в някои от по-новите DSLR фотоапарати. Изводите са изненадващи или защо това е поредния маркетингов трик.

https://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/ev.html - полезна страничка, където с две думи е обяснено що е то скорост на затвора (shutter speed), какво значи бленда (lens aperture) и каква е връзката между тях. Има и таблица как се променя блендата за да се получи един стоп разлика в осветеността, например F/1.4, после е F/2, после F/2.8, и т.н.

https://www.16-9.net/lens_tests/k800i/index.html - един шегаджийски (а може би не съвсем) тест, който сравнява камерата на Sony Ericsson K800i с Canon 5D и Canon 350D. Резултатите са леко изненадващи.

https://snipshot.com{.broken_link} - сайт, който предлага онлайн редкация на картинки. Качвате снимка, или давате адрес, и можете да й променяте размера, да я кропвате и дори да променяте контраста или наситеността на цветовете. Доста удобно, ако нямате Photoshop под ръка.