loshia

blogs the world

Проект Sunshine

Става дума за филма Sunshine, който отскоро дават по кината. Изгледах го с интерес, най-вече заради режисьора, виновник за някои добри попадения като Трейнспотинг, Плажът или 28 дни по-късно, а също и че е от малкото качествени фантастични филми. Самият филм е леко странен, в смисъл, че не е екшън, макар да има елементи, не е и драма или комедия. Може би психологически фантастичен трилър с леко странни послания най-приляга.

Като всички, или почти всички фантастични филми, и този има доста несъответствия, които доколкото разбрах нарочно са оставени във филма, защото повечето хора ги били очаквали. Като например наличие на звук в космоса. Нещо, което си е направо задължително още от Междузвездни войни насам, нищо че всъщност не може да има звук в космоса. От друга страна обаче научих нещо, което не знаех. По средата на филма разни излязоха в открития космос, ей така, без скафандър. Все си мислех досега, че ако си космонавт и изведнъж попаднеш в космоса без специален костюм и, едно, веднага ще се взривиш от вътрешното налягане и, две, ще измръзнеш до смърт за една секунда. Затова останах много изненадан, когато прочетох в тази статия, че нещата изобщо, ама изобщо не седят така. За начало ще се подуеш може би към два пъти, но кожата и тъканите са достатъчно устойчиви и няма да се пръснеш. Второ, понеже няма въздух или друга материя, която да е в контакт с теб, няма да измръзнеш веднага, ами след доста време. Всъщност най-опасното било, че ще се получат много сериозни изгаряния от ултравиолетовите лъчи на слънцето и има опасност да ти заври кръвта. А, и да ти се пръснат дробовете, ако задържиш дъха си докато се разкомпресираш. И така поредния мит биде развенчан.

Иначе филмът си заслужава гледането, особено на голям екран. Слънцето е представено много, много реалистично и има приказно красиви сцени с него. Както и приказно приказни сцени като цяло, особено накрая.

Оценка: 810. За космонавти по душа.