loshia

blogs the world

Концерт на Europe

Доста се чудих, дали да ходя на концерта на Europe в Ловеч. Никога не съм им бил особено голям фен, знам само 4-5 от най-известните им песни. Все пак се вдигнахме вечерта от София с идеята да отидем точно преди да започне концерта, да се изпием няколко бири, да унищожим още повече кебапчета, да изтърпим там каквото Europe ни поднесат и да се върнем поживо-поздраво веднага след края на събитието. Всичко се разви по план график с едно приятно изключение - Europe се представиха много, много по-добре, отколкото някога съм очаквал.

Europe започнаха с леко закъснение, което беше добре, защото успяхме да доизпием бирите. С доста мъки си намерихме местенце, откъдето да гледаме към сцената. Дали защото беше безплатен концерт или понеже Europe са известни, но целият площад беше претъпкан. Нещо подобно на първия концерт на Soulfly в зала Христо Ботев. Който е бил там и е оцелял, той си знае. Само ще добавя, че ми беше абсолютно невъзможно да се приближа на по-малко от сигурно 100 метра от сцената. А и самата сцена не беше достатъчно издигната, та почти нищо не виждах. Дори когато снимах с фотоапарата (да живее 12x оптичния zoom) с максимално вдигнати ръце и на пръсти пак едвам хващах сцената. Все пак успях да щракна малко снимки и няколко филмчета. Заради голямото разстояние и не много стабилните ми ръце, филмчетата са станали малко “морски”, т.е. камерата скача насам-натам, но все пак са учудващо добри.

Озвучаването беше много добро, групата също се представи на ниво, а вокалът звучеше просто прекрасно! Гласът му беше запазен и все едно като изваден от старите им албуми. Няколко от песните на Europe ме изненадаха - бяха доста втвърдени на фона на останалите. После разбрах, че били от последния им албум. Друга част не ми бяха познати и не ми харесаха особено. А най се зарадвах на известните им парчета като Carrie, Open Your Heart и, естествено, The Final Countdown, с която шведите просто взривиха площада.

След края на концерта имаше може би най-красивата заря, която съм виждал. Направих и филмче, но на живо беше, както и самият концерт преди това, много по-впечатляващо.

На сайта на Про-РОК има подробно ревю{.broken_link}, както и списък на изсвирените песни.

Ето и малко снимки:

А ето и две филмчета от концерта (Open Your Heart и The Final Countdown), както и част от зарята след концерта.