loshia

blogs the world

Концерт на Blind Guardian

Най-сетне доживях да видя Blind Guardian у нас. Техен фен съм от над 15 години и да бъда на техен концерт ми беше една от детските мечти. Иска ми се да кажа, че това е бил най-невероятния концерт в живота ми, но, уви, не стана точно така. Можеше и по-добре. Много по-добре.

За начало изтървахме подгряващата група, Velvet Project, защото охраната пускаше хората много, много бавно. Вече веднъж ни скроиха подобен номер пак в зала Фестивална и е много досадно. Да не говорим, че все пак съм си платил да гледам и въпросните подгряващи. А охраната не проверяваше много старателно, така че не знам защо се моткаха толкова много. След това последва най-дългия половин час докато нагласяха сцената.

Към 21:00 Blind Guardian изгряха и публиката откачи.

В началото звукът беше много зле. Вокалът ту се чуваше, ту не. След няколко песни пооправиха общото звучене, но вокалът продължи да има генерални проблеми. Предполагам, че беше настинал, защото имаше видими затруднения с високите партии. Често пееше с една октава надолу или директно прескачаше по-трудните пасажи. Не очаквах Blind Guardian да са от групите, които не могат да си изпеят песните на живо. Не и след феноменалния концертен албум от 1993-а, който заковава Ханзи като един от най-добрите вокалисти на живо, ever. Дано да е настинка.

Изпълнените песни бяха добре подбрани и покриваха цялото творчество на групата. Имаше много стари, както и чисто нови парчета. Размазах се на повечето, а и публиката посрещаше всяка песен с видим ентусиазъм. Особено The Bard’s Song, където всичките няколко хиляди човека пееха в един глас. За съжаление много класики бяха пропуснати, а и продължителността на концерта беше доста под обявените 140 минути. Можеше да пропуснат над петнадесет минутната And Then There Was Silence и да изсвирят три други за същото време. Нищо, следващият път повече.

Последна критика към организаторите - крайно време е да започнат да забраняват пушенето по концерти. Особено при закрити и недобре проветрявани помещения. Ако им тръснат една солена глоба дали ще се научат?

И в заключение - концертът беше много добър, но можеше и по-добре. Подробно и доста по-позитивно ревю има на сайта на Про-РОК{.broken_link}. Горната снимка е взета от Garo’s Metal Newsletter{.broken_link}.

Оценка 7.510.