loshia

blogs the world

Photosynth

Да си представим следната ситуация. Бил съм на екскурзия до Франция и съм се върнал с много снимки. Разглеждам тези на катедралата Нотърдам и някак си нещо липсва. Технически снимките са добри, цветовете са живи, но далеч не е същото като да си там. Причините са много и най-различни, една от тях е, че снимките представят видяното двуизмерно.

Ето защо много се впечатлих, когато видях демонстрацията на Photosynth. Идеята е, че всички снимки се комбинират в една триизмерна композиция, която може да се разглежда под различни ъгли, да се отдалечава и приближава, както и да се гледа от птичи поглед или по сходство. Програмата е достатъчно сложна и успява да напасне снимки, независимо от променливите неща там като хора, птици, осветление, ъгъл на снимане, размер на снимката и т.н. Крайният резултат е впечатляващ, меко казано.

Освен това програмата сама сваля подобни снимки от интернет (например фото сайтове като Flickr) и ги добавя към триизмерната колекция. Поне на теория.

Ето демонстрационната версия{.broken_link}, която работи под IE7 или Firefox. Да видим какво ще излезе накрая, но звучи много, много обещаващо. Още повече, че е разработка на Майкрософт.