loshia

blogs the world

SE K800i vs. HP M307

Днес пристигна чисто новичък Sony Ericsson K800i, за който ще поговоря по-обстойно след няколко дена. Реших да го сравня с HP M307 - дигитална камера от нисък клас, която обаче вади сравнително добри снимки, особено на дневна светлина.

Ето и резултатите (ляво - HP, дясно - K800):

M307 K800

M307 K800

M307 K800

Веднага се забелязва, че снимките, правени с телефона са по-светли, като че ли преекспонирани и по-студени. Фотоапаратът вади по-топли и леко по-наситени цветове. Истинските цветове са някъде по-средата. Като детайл на снимката двата са съпоставими. Телефонът е с по-широк обектив и обхваща по-голяма видима област (виж втората снимка). Странното е, че фотоапаратът е по-шумен. Особено си личи на небето на втората снимка.

Има още път да се извърви от производителите на мобилни телефони докато настигнат дори и евтините цифрови фотоапарати, но поне вървят във вярната посока. Сам по себе си K800 вади достатъчно добри снимки за да може да се ползва от по-непретенциозните потребители и в качеството си на цифров фотоапарат и е особено незаменим за случаите, когато истинският фотоапарат е забравен у дома. А дотогава ползваме каквото можем и чакаме K900.