loshia

blogs the world

Trinity Rescue Kit

Преди няколко дена изникна следния проблем - как да сканирам и изчистя даден компютър от вируси без да ползвам инсталирания на него Windows? Или как да изтрия разни системни файлове и директории? Има няколко решения на тези въпроси. Едното е да се преместят дисковете на друг компютър, където да се извършат необходимите манипулации. Другото е да се стартира някаква операционна система от CD-ROM или от USB flash. Реших, че е крайно време да видя какво представлява вторият вариант.

Свалих си последната версия на Ubuntu, изпекох я на едно CD и стартирах компютъра от нея. Всичко вървеше по план график, докато не открих, че всички NTFS дискове са монтирани в режим само за четене. И няма лесен начин да започна да пиша по тях. Потърсих други варианти, пробвах Damn Small Linux и Puppy Linux{.broken_link}. И двете стартират от CD-ROM или USB, но и двете имат проблеми с NTFS дискове.

След известно търсене попаднах на Trinity Rescue Kit. Това е безплатна Linux дистрибуция, която е създадена само и единствено с цел да ти позволи да си оправиш Windows-ката машина, ако нещо се сгъбяса. Вътре са включени четири антивирусни програми, пълна NTFS поддръжка (четене и запис), файлов сървър, SSH сървър, помощни програмки за възстановяване на изтрити файлове или забравени потребителски пароли и много други неща. Всичко е подробно описано на техния сайт.

За десетина минути свалих дитрибуцията (около 100мб), изпекох я на едно CD, стартирах машината от нея, обнових дефинициите на четирите антивирусни програми (през интернет, който автоматично се конфигурира) и направих пълно сканиране на всички дискове за вируси. През това време имах достъп до всички файлове по дисковете от една друга машина в мрежата, защото бях пуснал предварително вградения файлов сървър. Докато вървеше сканирането инсталирах от същата машина и копие на дистрибуцията на USB стикчето, което си нося с мен навсякъде. Има си специална команда за целта (trk2usb), която извършва цялата операция за нула време.

Всичко казано до момента се изпълнява само и единствено в текстов режим. Няма красиви графики, няма джамове, само команден ред. Всичко е направено с цел да заема малко място и да върши работа. Всички полезни команди са описани детайлно в онлайн документацията, така че всеки би могъл да се справи, дори и да си е нямал никаква работа с Linux преди това.