loshia

blogs the world

Числото 23

… and be sure your sin will find you out.” Numbers 32:23.

Отдавна съм фен на Джим Кери. Допадат ми както комедийните, така и сериозните му роли, като напоследък вторите ми харесват все повече и повече. Хареса ми много и как играе в Числото 23 - мрачна и трудна роля, с която се справя блестящо. Самият филм е доста добър, поне първите две-трети от него са много приятни за гледане. Историята се разгръща бавно, напрежението се натрупва постепенно, а краските стават все по-мрачни и зловещи. Образите са запомнящи се и оставят трайно впечатление у зрителя, поне у мен.

Много накратко казано, историята е за мъж на средна възраст, който получава за подарък книга със заглавие Числото 23. Четейки, той започва да открива прилики между историята в книгата и случки от своя живот, сякаш някой е писал книгата специално за него. Събитията в нея стават все по-зловещи и странно обвързани с числото 23. Той започва да го открива навсякъде - адреса, където живее, сборът от буквите в името си, рождения си ден, времето, когато става от сън.

Не ми хареса само последната една-трета от филма и особено развръзката, която беше донякъде изненадваща, но някак си плоска. След цялото покачване на напрежението, заключителните събития не се развиха с гръм и трясък, а тихичко се изнизаха с учтиво довиждане и внимателно затваряне на вратата след себе си. Във всяко друго отношение филмът e много добър и си заслужава гледането.

Оценка: 810. За почитатели на числото 23, на Клуб 26{.broken_link} или ако ви харесват сериозните роли на Джим Кери.