loshia

blogs the world

Концерт на Manowar

Концерт на Manowar

И последният от трите концерта в Каварна отмина. Първите два, на Heaven & Hell и на Motorhead, ги изпуснах и още ме е яд за тях, защото съм голям фен на Dio и на албумите на Black Sabbath с него. Надявам се пак да наминат насам. Третият концерт, този на Manowar, направо ме зашемети. Със сигурност това е най-якият концерт на българска земя правен някога. По-добър от тези на Metallica и Iron Maiden взети заедно. Който не е бил на него, независимо дали ги харесва или не, просто никога няма да разбере колко много е изпуснал, защото думите и снимките са безсилни да предадат колко неповторима беше онази нощ. А аз дори не съм техен фен.

Всичко започна както винаги - изпуснахме първата подгряваща група, руснаците Sixth Sense{.broken_link}. От тях хванахме само инструменталната версия на химна, с която завършиха представянето си. След тях бяха HolyHell, за които имаше много противоречиви отзиви. Всички мои познати или много ги харесаха, или веднага ги анатемосаха като копия на Nightwish и че мадамата не се справя с пеенето. На мен пък ми харесаха и чакам да пуснат албума си. Китаристът им беше напред, щом се справи с кавъра на Rising Force на Yngwie Malmsteen. Имаше и преработка на Phantom Of The Opera, където като гост вокал се появи малко преждевременно Eric Adams, фронтмена на Manowar.

Точно в 23:00 на сцената се появиха Manowar. Честно казано, в началото ми беше леко скучно, защото първите няколко песни ми бяха сравнително неизвестни, нали съм отрасъл с албумите от Hail To England до Kings Of Metal и си исках познати парчета. Малко по малко нещата си дойдоха на мястото и Manowar започнаха да свирят класика след класика. Към края на концерта бях доста загрял и леко прегракнал.

Прекъсвания между песните почти нямаше. Сещам се само за кратката реч, която вокала дръпна на български, четейки от едно листче и която свърши с думите “… а българските жени са горещи и красиви”, на което публиката шумно се съгласи. А по едно време Manowar избраха едно момче от феновете и го качиха на сцената да свири с тях. Дадоха му китара, която после си остана за него, както и тяхна фанелка. Наредиха отзад мадами от публиката да куфеят и да го вдъхновяват, както се изразиха. Нашият човек почна да блъска по китарата, публиката му запляска с ръце, а когато онзи подкара началните рифове на Master Of Puppets на Metallica се получи малко тъпо, можеше да измисли нещо по-подходящо все пак. Точно тогава се намесиха Manowar и започнаха да свирят следващото си парче, а нашият човек - заедно с тях.

Към края, за моя голяма изненада, Manowar изсвириха българският химн в метъл вариант и го изпяха на чист български език. Шапка им свалям за този жест! Коя друга група би загубила толкова много време за да зарадва и уважи феновете си? А определено си личеше, че е репетирано много. Нямаше никакви грешки нито в аранжиментите, нито в текстовете, а вокала не гледаше в някое листче, ами си беше научил думичките наизуст и си пееше на отличен български. Който не вярва, нека да погледне клипчето накрая и да си каже коя друга група би направила това за нас?

След три часа непрекъснато свирене и пеене и крещене и тичане по сцената, концертът на Manowar свърши малко след два сутринта. Как издържаха тези хора, бре? Аз се уморих да седя и да ги гледам, а те дето са на по 50+ години нищо им нямаше. Вокала си беше свеж като репичка и на последната песен изглеждаше сякаш току що е излязал на сцената.

За завършек пуснаха на запис Crown And The Ring. После разбрах, че така свършвал всеки техен концерт. А веднага след това имаше и много яка заря, по-добра и от тази на концерта на Europe в Ловеч, която досега ми беше еталон за заря.

Не съм гледал други концерти на Manowar, не съм им голям фен, но не мога да не призная, че те определено знаят как да накарат всеки един човек на стадиона да се почувства специален. Може и да не са ми любима група, но определено вече ги уважавам повече от всички други групи, които слушам - любими или не. И ако пак дойдат на концерт както обещаха, а те си изпълняват обещанията, пак ще отида. И ще си купя DVD-то им когато излезе на пазара и няма да го сваля от някой торент сайт.

Българският химн в изпълнение на Manowar (оригинал). Снимката в началото е взета от тук.