loshia

blogs the world

Batch хитринки

Онзи ден си имах вземане даване с .BAT файлове. По-точно, трябваше да напиша скрипт, който да архивира разни файлове, като приема паролата за архива от потребителя. Оказа се, че в стандартния DOS (разбирай 6.22 и преди) просто няма команда за user input. Това може да се заобиколи като се използва командата LABEL (която наистина сменя LABEL-а на хард диска с това, което е въвел потребителя, и после го връща обратно) или с некоректна FORMAT команда. Слава богу, ако скрипта ще търкаля под командния интерпретатор на Windows 2k/XP/Vista, то има много по-лесен начин да се приеме вход от потребителя със следната команда:

`Онзи ден си имах вземане даване с .BAT файлове. По-точно, трябваше да напиша скрипт, който да архивира разни файлове, като приема паролата за архива от потребителя. Оказа се, че в стандартния DOS (разбирай 6.22 и преди) просто няма команда за user input. Това може да се заобиколи като се използва командата LABEL (която наистина сменя LABEL-а на хард диска с това, което е въвел потребителя, и после го връща обратно) или с некоректна FORMAT команда. Слава богу, ако скрипта ще търкаля под командния интерпретатор на Windows 2k/XP/Vista, то има много по-лесен начин да се приеме вход от потребителя със следната команда:

`

Потребителят ще види “Enter your name: “ и мигащ курсор, който го подканя да напише името си. Резултатът се присвоява на променливата MYVAR.

В крайна сметка се оказа, че целият скрипт не ми е необходим, но поне научих нещо ново. Както и намерих страшен сайт за всякакви хитринки на тема BAT файлове.