loshia

blogs the world

MoinMoin Wiki

Днес трябваше да инсталирам фирмено вики. Старото (MediaWiki) не ни вършеше добра работа, защото не предлагаше лесен начин за редакция. Единствено в тесктов режим и с wiki markup. Не че не става, но е много неудобно, когато искаш да вкараш нещо различно от нормален текст. Вкарването на таблица например изисква да си майстор “викар”!

Реших да пробвам да интегрирам TinyMCE в MediaWiki. Отказах се като видях колко неща трябва да добавя (Perl например) и няколко скрипта към него. Докато се чудех какво да правя попаднах на MoinMoin Wiki. Това, което ми хвана окото беше, че идва с вграден FCKEditor. Освен това ми се видя доста бързо и гъвкаво. Старото вики винаги леко се замисляше преди да отвори дадена страница.

Речено сторено. Ха да го инсталирам и се оказа, че иска Python. Веднъж вече бях слагал Python, та стана за отрицателно време. Успях да подкарам викито като Standalone сървър и го вързах с Apache-то през прокси модул. Ако звучи страшно - не е. Просто трябва да се чете внимателно инсталационната документация и да се внимава какво се прави.

Та с много ритане и псуване го подкарах и сега му се радвам. Така като го гледам дава надежди. Страниците се отварят бързо. Редактора е читав. Остава само да се напълни със съдържание. Ще рапортувам пак след месец-два.