loshia

blogs the world

20 години Nuclear Blast

Под това мото мина концертът на групите Amorphis, Edguy, Benediction, Agathodaimon, The Revenge Project и Overdown в Зимния дворец преди няколко дена. Като изключим отвратителния звук през по-голямата част от времето, организацията беше на ниво, а и бандите се представиха от добре до отлично. Народ нямаше много, 3000-3500 човека максимум, което за зала като Зимния дворец е малко - имаше място за още толкова хора.

По стара традиция изпуснах двете български подгряващи групи - The Revenge Project и Overdown. Първите съм ги гледал вече и имам добри спомени. Вторите ми казаха, че са се представили много добре, та ме е малко яд, че ги изпуснах. Надявам се да ги засека на някой друг концерт скоро (Kreator, Cadaveria).

Влязох в залата някъде по средата на Agathodaimon. Приятен блек метъл, немски. Звукът беше мега зле. Вторият вокалист не се чуваше, а всички китари бяха замазани и се чуваше само високочестотен шум. Слушал съм им последния албум и доста ми хареса. Жалко, че почти нищо не се разбираше от песните, които изсвириха, но ми се стори, че щяха да ми харесат и те, ако можеше да се чуе нещо.

В паузата пред тоалетните се беше събрала километрична опашка и изпуснахме началото на Benediction. Май няма човек, който да не ги хареса тези британци. Поне всеки, който каза после нещо за концерта, ги спомена с добра дума. А те не е като да са мелодични и подходящи за масовия вкус. Свирят old school death metal, което ще рече - яка резачка на китарите и грухтящ вокал. Звукът беше доста по-добре от предната група и дори се разбираше коя песен е в момента. Не знам дали защото дет метъла е модерен сега или просто музиката беше енергична, но пред сцената се струпа много народ. Според мен повече, отколкото на главните групи на концерта по-късно. Самите Benediction останаха изненадани от топлото посрещане на публиката и си личеше, че свирят с удоволствие и хъс. Като се замисля, от старите и по-известни дет метъл банди, всички минаха през България. Гледахме Obituary, Dismember, Napalm Death, Cannibal Corpse, Incantation и много други. Сега май само Bolt Thrower трябва да решат да наминат. И останаха само Death, които обаче, уви, никога няма да видим.

Следващата група беше в рязък контраст с всички останали групи - Edguy. Свирят немски хепи метъл, пардон, хеви метъл. Вокалът, Тоби, приличаше на русо момченце и преливаше от добро настроение. Имаше розова кърпа и големи цветни звезди, зашити на панталоните. И не спря да говори. В паузите между песните се шегуваше с какво и кого ли не. Аз малко се бях унесъл, защото ми идват малко приспивни, когато вокалът обяви, че ще изпълнят кавър на една млада банда, която обаче имала голям потенциал. Едва ли сме я чували, но все пак… И забиха The Trooper на Iron Maiden. Само началото, но това беше достатъчно публиката да живне. После Тоби изкоментира нещо от рода на това, че Maiden може да са по-известни, ама Edguy са по-красиви. Без барабаниста, който бил много грозен. После спомена, че разпяването с публиката било много скучно нещо и само солото на барабани било още по-скучно. Аз се зарадвах, понеже много мразя игри с публиката и барабанни сола, защото са пълна загуба на време. Напразно съм се радвал, защото последва именно разпяване с публиката и, малко по-късно, скучно соло на барабани. Поне солото ползваше за фон Имперския Марш от Междузвездни Войни. Като цяло - весела група.

Следващата група, Amorphis, беше пълен контраст като сценично поведение. Вокалът само гледаше лошо и едвам помръдваше, колкото да не заспи. Другите от групата също не бяха много оживени. Липсата на движение обаче бе компенсирана от майсторско изпълнение на много известни техни песни. Имаше представени всички албуми без най-първия, който малко хора в залата биха понесли. Още с откриващата песен беше ясно, че Amorphis смятат да заложат на по-твърдите си песни. Вокалът беше просто перфектен, когато трябваше да грухти и звучеше все едно като на студиен запис. Чистите му вокали обаче бяха леко несигурни и често не се чуваха и заглъхваха сред инструментите. Публиката като че ли не беше толкова многобройна, нито толкова активна, колкото на предните две групи. Предполагам умората си каза думата. Като цяло се представиха добре, жалко само за озвучаването.

Събирането на толкова разнородни групи на едно място е интересна идея. Така хората научават за групи, които иначе никога не биха слушали. Организацията беше на ниво, групите бяха добре подбрани. Само звукът беше отвратителен през повечето време. Май като се замисля досега не съм присъствал на добре озвучаван концерт в тази зала. Да видим следващият път, дано да е по-добре.

Ревю, списък с песните и много снимки има на тази страница{.broken_link}.