loshia

blogs the world

Концерт на Gamma Ray / Helloween

Ако някой ми беше казал преди 15 години, че Helloween ще имат четири концерта в България в рамките на три години, доста щях да се учудя. Но факт, преди няколко дена беше четвъртият концерт на тиквите на родна почва (трети в София) и трети концерт за Gamma Ray (първи за София). Уникалното за концерта беше, че двете групи свириха на една сцена. Не съм много запознат с историите на бандите, макар и да съм им фен, но мисля, че откакто Кай Хансен напусна Helloween в края на 80-те и основа Gamma Ray, то двете групи не се разбират много. Но лошо няма, с един удар - два заека.

Като наближихме мястото на концерта - Зимния дворец, отпред вече се беше събрала внушителна тълпа. Пускането беше ужасно бавно - по час на лъжичка. Народът почна да се изнервя, да вика и да свирка. За разлика от друг път, сега това учудващо имаше ефект, защото започнаха да пускат значително по-бързо. В крайна сметка се промъкнахме преди началото, както веднъж ни се случи. Вътре вече беше претъпкано, дори повече отколкото на предния концерт на Helloween.

Gamma Ray вече ги бях гледал в Каварна на първият им концерт у нас. Останах с много добро впечатление тогава. Сега също бяха на ниво. Песните бяха умело подбрани, публиката се кефеше и настроението бавно, но сигурно се покачваше. Звукът беше поносим, но както обикновено, можеше да е много по-добре. Свириха малко над един час като изпълниха и една песен от първия албум на Helloween от - Ride The Sky.

Преди да излязат Helloween имаше около 30-40 минути пауза. До последно сцената стоеше с надписа Gamma Ray и дори се зачудих дали не са го забравили случайно. По едно време осветлението изгасна за кратко, след което се видя, че логото на Gamma Ray всъщност е било завеса, която е скривала сцената за Helloween. Декорите отзад бяха доста впечатляващи.

Helloween се представиха много добре, както и на предния си концерт, на който заснеха няколко от песните за последното си DVD. Преобладаваха хитове от албумите на групата с Анди Дерис, но не бяха подминати и вечните класики като Dr. Stein, Eagle Fly Free или дори A Tale That Wasn’t Right, която досега не бяха свирили на техен концерт у нас доколкото знам. По едно време си направиха шега и започнаха да свирят Smoke On The Water на Пърпъл докато не дойде барабаниста да ги застреля. Към края на представлението имаше два токови удара, които прекъснаха две поредни песни. Това като цяло не се отрази по никакъв начин на концерта, а музикантите реагираха сякаш на всеки техен концерт спира тока.

Имаше два биса, като особено интересен беше вторият. Тогава на сцената излязаха Gamma Ray заедно с Helloween и изпълниха Future World и I Want Out. Вокалите се редуваха между Кай Хансен и Анди Дерис.

По-подробно ревю, както и списък с песните и снимки има тук{.broken_link}.