loshia

blogs the world

Host Monster

Преди две седмици, когато си търсех нов хост, попаднах на Host Monster и реших да го пробвам. Ето кратки впечатления.

Host Monster предлага много неща, много повече от кой да е български доставчик на почти същата цена. Стандартно са включени SSH, WebDAV, 300GB място, SSL, неограничени add-on домейни, безплатен домейн и още много. Също така предлагат връщане на парите в едномесечен срок, ако нещо решиш да се откажеш. Кога и тук ще започнат да предлагат подобни оферти?

Активирането на услугата става за минути. Дават ти последна версия на cPanel да си цъкаш, както и Fantastico, да си инсталираш с два клика какъвто софтуер ти хареса (това го предлагат и доста наши доставчици).

Аз, естествено, веднага пробвах да подкарам SSH. Оказа се, че за да се активира услугата, трябва да изпратиш снимка на личната си карта. Не знам защо го искат и какво ще им говори една българска лична карта, но факт. Пратих снимката и на следващия ден ми активираха SSH достъп, който е и необходим, ако искаш да ползваш SFTP, нещо, което според мен е много полезно и което никой български доставчик не предлага. Изобщо много доволен останах от съпорта на Хост Монстър - бърз и качествен.

За съжаление реших да се откажа от Host Monster. Причината? Скоростта. Пингът до тях е около 200 милисекунди, което е убийствено бавно, ако решиш да прехвърляш много малки файлове насам/натам. Трансферът на големи файлове също беше бавен. Това по принцип зависи от това какъв интернет доставчик ползваш, но съществена разлика в скоростта от нас и от работата нямаше.

Начинът да си поискаш обратно парите е да им пуснеш писмо. Процедурата отнема повечко време или три дена в моя случай. След това всичко, което си платил, се връща обратно до стотинка. Потребителският профил и регистрираният безплатен домейн се изтриват заедно с всички данни.

Ето така се прави бизнес. Браво на Хост Монстър! Ако някой хубав ден скоростта към щатските сървъри стане по-поносима си прехвърлям там нещата без да се замисля. А дотогава ще ползваме бедните български оферти и ще гледаме завистливо в западна посока.