loshia

blogs the world

Кое USB е по-бързо: Full Speed или Hi-Speed?

Много често производителите на USB устройства не указват каква скорост на трансфер се използва. Отива човек да си купи хъб, примерно, и гледа на едната кутия пише Full Speed USB Hub, а на другата - Hi-Speed USB Hub. Едното е 12 Mbit/s, а другото е 480 Mbit/s. Разликата е съществена, но никъде на кутиите не пише кое кое е всъщност? Аз лично винаги ги бъркам.

Защо USB спецификацията е наложила толкова объркващи названия на видовете USB устройства? Можеха да ги кръстят Low Speed и High Speed и готово. Оказва се, че си има причина. Преди десетина години, когато USB 1.1 тепърва навлизаше в компютърния свят, е имало две скорости на трансфер - Low Speed (1.5 Mbit/s) и Full Speed (12 Mbit/s). Няколко години по-късно се пръква USB 2.0 и там вече имаме нова скорост от порядъка на 480 Mbit/s. Аз също, честно казано, не се сещам за удачно име, но пък Hi-Speed и Full Speed са толкова объркващи, че няма накъде повече. Да бяха го кръстили Super Speed щеше да е по-ясно коя скорост е по-по-най.

Та, за референция:

  • Hi-Speed - 480 Mbit/s
    • Full Speed - 12 Mbit/s
      • Low Speed - 1.5 Mbit/s
      Интересно ми е следващата година, когато се очаква да се появи USB 3.0, какво ще измислят като име на новата скорост. А тя е сериозна - 4.8 Gbit/s не са за подценяване. Може би Full-Hi-Speed или Ultra Speed.