loshia

blogs the world

Firefox Beta

Ползвам втората бета версия на Firefox 3 и засега съм доста доволен. Много стабилна, по-бърза от Firefox 2 и заема по-малко памет. Но! Винаги има едно но. Почти всички разширения (add-on) не работят, защото са предназначени за Firefox 2. Има ги в списъка, но са изключени. Ако пробвам да инсталирам друго разширение, получавам грешка, че не е за тази версия на Firefox.

Съвсем случайно попаднах на следния трик, който позволява ползването на всякакви разширения, независимо от версията на Firefox за която са предназначени.

Отваряме Firefox и написваме в полето за адрес следното: about:config и натискаме Enter. Показва се страница, която предупреждава, че ако не внимаваме може да си навлечем всички библейски беди на главата. Потвърждаваме смело и продължаваме нататък.

Това, което виждаме след това, са всички вътрешни параметри на програмата. Кликаме с десния бутон къде да е на страницата и избираме от контекстното меню New и после Boolean. В диалога, който се показва, въвеждаме extensions.checkCompatibility и потвърждаваме. След това избираме False от следващия диалог.

Рестартираме Firefox и това е всичко. Всички разширения са вече включени и няма проверка при инсталиране на нови такива. Не забелязах да има някакви проблеми и всичко си работи много добре при мен. Все пак трябва да се внимава, защото някои разширения, особено такива, които се занимават с bookmarks, най-вероятно няма да работят коректно.