loshia

blogs the world

Концерт на Kayno Yesno Slonce и Smallman

Преди няколко дена (4 Март) имаше концерт на Kayno Yesno Slonce и Smallman в Swinging Hall. Начален час - 21:00. Ние цъфнахме малко по-рано с идеята да пийнем по нещо, а и да си намерим места за сядане. За наша неприятна изненада ни пуснаха чак към десет без нещо. Ами като не съм ходил преди там откъде да знам, че персонала идва на работа след девет.

След дълго чакане ни пуснаха да влизаме. Вход - народен, 6 лв. Успяхме да се доредим до една маса точно пред сцената. Малко след десет вече едва се дишаше и цялото заведение беше претъпкано.

Първи на сцената излязоха Kayno Yesno Slonce. Нищо не бях чувал за тях освен, че единият от музикантите има нещо общо с Исихия, което беше достатъчно да предположа какво ще свирят. На сцената имаше осем или девет човека с разнообразни инструменти, гайда например. Имаше и вокал, който обаче звучеше като нещо средно между орган и бас китара, т.е. не пееше, ами издаваше дълбоки, клокочещи звуци, които по-скоро определяха ритъма, отколкото да имат някаква вокална линия. За съжаление не ми харесаха много в крайна сметка. Музиката, която свирят, е нещо като фолк-амбиънт и става за слушане в къщи пред камината (примерно), но не и когато си седнал в неудобна поза и ти димят в лицето. То и тогава става, но не за повече от половин час. Иначе публиката ги хареса и им се радваше през цялото време (час и малко).

След кратка почивка се появиха и Smallman. По-точно се появи бас китаристът. Останалите, включително и вокала, седяха извън сцената. Което си беше доста странно, защото се чуват вокали и китари, а на празната сцена има само бас китарист и барабанист. Явно нещо са се притеснили, но това не ми попречи да ги харесам. Звукът беше леко приглушен, но като цяло се чуваше добре. На моменти ми приличаха на Tool, после пък на My Dying Bride плюс ненатрапчиви фолк мотиви. Публиката толкова ги хареса, че след като групата изпя всичките осем песни от албума, си поиска бис. Те явно не бяха подготвени за такова развитие на нещата и, с оправданието, че са изсвирили вече всички песни, повториха една за бис.