loshia

blogs the world

Как да boot-нем в DOS от USB flash drive

Все още ми се налага отвреме-навреме да подкарам някой компютър под DOS. И понеже компютрите вече нямат флопита, вариантите за стартиране са или от CD-то, или от някоя USB флашка. Вторият вариант е несъмнено по-удобен, но не всички компютри, особено по-старите, позволяват стартиране от USB устройство. Дали това е възможно, може да се види в “Boot” секцията на BIOS-а. Ако има опция за стартиране от USB-Flash, USB-Zip или USB-Floppy, значи не би трябвало да има проблем.

Иначе е много лесно да се направи една флашка bootable под DOS. Цялата операция е в три стъпки.

 • Сваля се и се разархивира този архив.

  • Инсталира се HP USB Disk Storage Format Tool.

   • Програмката се стартира, избира се флашката, FAT като файлова система, избира се “Create a DOS startup disk using system files located at…” и се задава директорията, където са разархивирани файловете от стъпка едно.

   И това е. Само трябва да се има предвид, че някои флашки не поддържат буутване от тях. Както и, естествено, че цялата информация на флашката ще бъде изтрита.

   Сега вече може да копирате разни DOS програмки на флашката и да си ги стартирате. Като например Memtest86+, с чиято помощ може да се тества паметта на компютъра.

   Допълнителна информация може да се намери на тази страница.