loshia

blogs the world

Няколко концерта

По-добре късно, отколкото по-късно. Или я да взема да взема да драсна два реда за няколко концерта от последните два-три месеца. Вместо три отделни публикации, ги събирам в една - 3 в 1, един вид. И така, в разбъркан ред, по два-три реда за Kiss, Twisted Sister, WASP и Kultur Shock…

Twisted Sister и W.A.S.P.

Концертите на Twisted Sister на 10 Май и на WASP на 11 Май бяха по повод празника на Ловеч. Оформя се една доста приятна традиция да се канят рок групи по този повод. Миналата година бяха Europe. Да видим следващата каква ще е изненадата.

И двата дена имаше много народ и централният площад беше претъпкан. Озвучаването беше много добро, като единствената ми забележка е за разположението на сцената - както беше сложена, в дъното на площада, се получава да е прекалено ниска. Имам чувството, че този край на площада е по-ниско разположен от горния край. Почти през цялото време нищо не се виждаше и добре, че имаше екрани. Следващата година ще е добре или сцената да е по-висока, или да е разположена някъде другаде.

Самите групи се представиха блестящо, но WASP ми харесаха повече. За разлика от предният им концерт в София, където звукът беше под всякаква критика, тук се насладих на всички известни техни хитове. А те не пестяха и стовариха отгоре ни поне половината Crimson Idol. Twisted не останаха по-назад и не ни пощадиха с няколко вечни техни класики, на които куфееха и млади, и стари посетители на концерта.

След последния концерт имаше традиционна заря, която този път ми се стори доста по-рехава. Предната година беше поне три пъти по-пищна и продължителна.

На връщане към София, някъде след полунощ, се оформи опашка от коли от поне няколко километра. Приятно впечатление ми направи, че хората караха спокойно и почти нямаше състезатели-самоубийци.

Горните две снимки са взети от тук{.broken_link}. Още снимки от двата концерта има тук (за Twisted) и тук (за WASP).

Kultur Shock

Концертът на Kultur Shock на 6 Март беше истинска лудница. Клубът Black Box беше претъпкан от фенове и едва се дишаше. Честта да открият мерприятието се падна на Балканджи, които се справиха блестящо. Свириха няколко от известните си песни и отстъпиха място на Черно Фередже, които допълнително нажежиха обстановката с нецензурни пиянски песнички, запазена за тях марка.

Малко след това на сцената се качиха и Kultur Shock. В залата вече въздух нямаше, няма да се учудя, ако е имало и припаднали. Кога ли ще пуснат нормална вентилация в този клуб? Дотогава не бях слушал Kultur Shock, но имах идея какво ни очаква. Песните им са абсолютна мешавица от всякакви странни стилове и на мен повечето парчета ми харесаха. Особено една ориенталски звучаща песен, дето вокала я изпя с бял чаршаф на главата.

Kiss

И нека да завършим с концерта на Kiss на стадион Академик на 16 Май.

Ние успяхме да се промъкнем десетина минути преди Kiss да излязат на сцената. Когато започнаха да свирят, още беше светло. Не знам дали заради това, но началото ми се стори много неубедително. Все едно поредната група е започнала да свири на някой бирфест. Звукът беше слаб, първите песни ми бяха абсолютно непознати.

С напредването на нощта нещата си дойдоха на мястото. Започнаха да се редуват хит след хит. Пироефектите станаха наистина впечатляващи. То не беше дим, не бяха фойерверки. А по едно време издухаха към нас голямо количество малки бели хартийки, които заваляха над публиката досущ като огромни снежни парцали.

Звукът беше чист, но сравнително слаб. Можеше да го усилят малко. А на излизане ни пускаха през две малки вратички. Добре, че нямаше голямо блъскане, че като нищо щеше да има премазани. Това са ми единствените негативни забележки за концерта. Отидох без кой знае какви очаквания, тръгнах си доволен.

Който не е бил на горните концерти - изпуснал е.