loshia

blogs the world

Хитър трик за мобилни Java игри

Ситуацията е следната. Имам някаква Java игричка или програмка за телефона, която върви чудесно, но с един малък недостатък. Моят екран е 240×320, а тя е правена за екран с резолюция 176×220, примерно. Оказа се, че има решение за проблема.

Игричката/програмката се състои от два файла с едно име, но различно разширение, например game.jar и game.jad, като често вторият не е необходим и липсва. Копираме първия файл, този с разширение .jar, на компютъра и го отваряме с 7-Zip, WinRar или някоя друга подобна програмка за работа с архиви, защото .jar файловете са си zip-ове отвсякъде.

Вътре в архива трябва да има директория META-INF, а в нея файл MANIFEST.MF. Точно този файл го отваряме за редактиране и добавяме отдолу следните два реда:

Nokia-MIDlet-Original-Display-Size: 176,220<br /> Nokia-MIDlet-Target-Display-Size: 240,320

Първият ред указва за екран с какъв размер е правена играта, а вторият - колко е реалният размер на екрана на телефона. Записваме промените и копираме променения файл обратно в архива. След това инсталираме играта на телефона и тя вече автоматично се уголемява така, че да заеме целия екран.

Това е тествано и работи на Нокия телефон. Дали ще стане и за други марки - нямам идея. Но който е фен, може да пробва и да каже.