loshia

blogs the world

Jade Empire

Jade Empire престоя сигурно над година и половина на бюрото ми събирайки прах. Все имаше нещо друго интересно заправене и така и не стигнах до нея. Преди седмица някъде реших поне да я пусна за да я видя става ли за нещо.

Още в началото се натъкнах на проблем - не иска да се инсталира. Поразгледах малко какво има на диска и какво да видя - всички файлове на играта прилежно архивирани в rar-ове. Разархивирах всичко в една директория и я стартирах и о, чудо на чудесата, играта взе, че тръгна.

За всички любители на RPG игри, Jade Empire е задължителна, по моето скромно мнение. А и изобщо за ценителите на качествени игри, защото графиката е много добра, има много филмчета за гледане, историята е страхотна - с няколко възможни развръзки, звукът е превъзходен, изобщо малко негативни неща могат да се кажат.

Нещото, което или много ще ви хареса, или веднага ще ви отблъсне е, че действието се развива в нещо като Китай. Под “нещо като” имам предвид, че изглежда като Китай, героите са с дръпнати очи, има йероглифи и музиката е китайска, абе все едно наистина си в Китай. Разликата е, че има магии, железни големи, летящи машини във формата на гигантски насекоми, както и разни странни митологични същества като дракони, например. Нещо като светът на Final Fantasy, само че в китайски вариант. Което, между другото, изобщо не е зле. Всичко е добре изпипано и измислено. Все пак BioWare не са случайна фирма.

Другото отличително нещо е бойната система, която всъщност е комбинация от бойна техника (като кунг-фу), оръжие (меч или копие) или магия. Аз повечето време биех лошите в стил Leaping Tiger, правейки се на Брус Ли. Има няколко основни кунг-фу стила, плюс десетина други, които се явяват допълнителни. Например открива се с Paralyzing Hand, което парализира врага за секунда-две, после се превключва на Iron Palm или се довършва с копието, ако са повече противници. Изобщо бойни тактики има много, комбинациите са доста и поле за експериментиране има бол. А най-хубавото е, че всичко това може да се пусна в ниско ниво на трудност (в опциите на играта) и тогава повечето врагове падат след един-два удара. Това е за такива като мен, които предпочитат историята пред тупаниците.

Самата история е превъзходна. Една от най-добрите, на които съм попадал в игра. Действието е динамично, неочаквани обрати има колкото си поискаш. Към края вече нищо не е така, както е изглеждало в началото. А самият край всъщност са три края, кой ще е истинския - зависи от теб.

Ти започваш като ученик в академията на Господаря Ли. Все едно си герой от някой филм на Джеки Чан. С тази разлика, че можеш да започнеш и като жена например. Има общо три жени и трима мъже, които можеш да избереш в началото. Аз реших този път да последвам съвета на един мой приятел и да се пробвам с женски герой. Така и така ще трябва да гледам 20-30 часа нечий задник, по-добре да е женски, както обича той да казва. С напредването на играта се събирате цял отбор юнаци. По всяко време с теб може да е само един, който да помага. Не може да се контролира.

Характерно за част от игрите на BioWare, е че твоят герой може да е добър или зъл и това се определя само и единствено от решенията, които взема по време на игра. Всеки започва като наутрален, нито добър, нито лош. Още в първите минути обаче се стига до ситуация, която може да се реши по два начина. Трябва да намериш лекарство за твой приятел. Тук има няколко варианта - 1) купуваш правилното лекарство за много пари, 2) купуваш някакво друго лекарство, което само временно помага, но струва по-малко или 3) пребиваш търговеца и вземаш лекарството. Ако си избрал 1 или 2 можеш да се пазариш за цената и ако имаш достатъчно точки Charm, можеш да постигнеш добра отстъпка. Но това не е края. Занасяйки лекарството на твоя приятел можеш да му дариш лекарството, но можеш и да си поискаш парите за него, като можеш да поискаш сумата преди или след отстъпката на търговеца. Ако си избрал точка 2 и си взел лошото лекарство, после, като обясняваш защо не е подействало, имаш избор или да си траеш, или да си кажеш, че нарочно си взел кофти лекарство. А ако си взел и парите за него вече си тръгнал по пътя на злите. Цялата игра е пълна с подобни избори и няма правилен или грешен, просто от това зависи какъв ставаш. Ако правиш много подли номера и избиваш невинни ставаш зъл последовател на Closed Fist. Хората се страхуват от теб, странят и лесно биват сплашени. А ако си добричък и само правиш хубави неща, тогава си Open Palm и хората ти се радват и говорят повече с теб. Има смисъл да се изиграе играта два пъти, защото често последствията от решенията са много различни и имат значение за хода на играта. Още повече, че има разни бойни техники и оръжия, които са само за зли или само за добри.

Някъде към средата на играта установих, че има романтична история между главния герой и някой от компанията. Тук играчът има избор и от неговите действия зависи в кого ще се влюби към края. Най-веселото е, че има вариант, при който ако играеш като жена, то можеш си избереш да въртиш любв с един от женските персонажи, което аз, естествено, веднага пробвах. И то взе, че стана! Трикът е да не отговаряш на свалките на един от мъжете (Sky), който си е навил на пръста, че иска да е с теб, а да го игнорираш и да обръщаш повече внимание на жената (Silk Fox). В крайна сметка, ако се внимава, свършвате заедно с нея като двойка. Няма граници за истинската любов 🙂

Интересно следствие е, че твоят компаньон също има добра или зла нагласа. Например, Dawn Star е добричка и ако правиш лоши неща започва да страни от теб. Но пък Silk Fox е неутрална и нейната нагласа може да се манипулира. Ако си много зъл и тя става такава, започва да пуска злобни коментари и да дава лоши съвети. Ако си добричък и тя става добра и състадателна и коментира как трябва да помогнем на този или онзи.

Както вече споменах, има ужасно много филмчета, които се показват често-често. Проблемът е, че Jade Empire е сигурно първата игра, където филмчетата изглеждат определно по-зле от самата игра. Размити и пикселизирани, ръбести персонажи. Играта изглежда в пъти по-добре от филмчетата. А беше обратното едно време.

Говорейки за графиката мога само да сипя хвалби. Не е нещо невиждано, технологично не е кой знае какво, но всичко е добре изпипано и радва окото. Често спирах да играя и седях загледан в пейзажа, в дърветата и тревите, в падащите листа или залеза на слънцето. Много, много приятна игра, чисто визуално.

Откъм звуци също не мога да се оплача. Музиката е лека и ненатрапчива и не ми омръзна до края. Говорът е много добър. Част от героите в играта не говорят на английски, а на нещо неразбираемо, което в началото взех за китайски. После обаче забелязах една реплика, която беше различна, но персонажът я произнесе по абсолютно един и същ начин и тогава разбрах, че това е всъщност са измислени фрази, които само звучат като китайски. Но все пак това не дразни, добре се вписва в атмосферата, а и си има логично обяснение в играта.

С две думи - намерете играта и я изиграйте. Задължително! Помощни материал има на Game FAQs, както и един друг game guide{.broken_link}, а и да не забравяме превъзходния guide на GameSpot.

Ето и малко картинки.

Оценка: 910. За любителите на смислени игри.