loshia

blogs the world

Microgallery

Какво е Microgallery? Това е простичка и много базова галерия за снимки и клипчета. Малко е мудна за администриране, но е ужасно лесна и интуитивна за ползване, което е и главният й плюс. Разгледайте тази примерна галерия за да се убедите.

Снимките в галерията се разглеждат една по една. Следващата снимка се показва или с кликане с левия бутон на мишката върху самата снимка, или чрез навигационната лента под самата снимка. Оттам може да се отиде и на предна снимка, началото на албума, края на албума или директория нагоре. Над снимката има заглавие на албума (може и да липсва), а отдолу има описание на самата снимка (също може да липсва).

Download (version 0.1)

Свалете горния файл и качете съдържанието в някоя папка на уеб сървъра, видима отвън, т.е. в _publichtml/gallery/, например. За да добавите нов албум, просто направете поддиректория на gallery директорията, да кажем rozhdenden и копирайте вътре index.php файла, който се намира в album директорията на архива. Сега сипете всички снимки във въпросната нова директория на сървъра и… това е. Новата галерия вече е достъпна за разглеждане на адрес https://vashiat.site/gallery/rozhdenden/.

Ако искате да добавите заглавия на албума, трябва да редактирате index.php файла. Вътре разкоментирвате (махате //) $title и го редактирате, така че да отразява името на албума, т.е. Моят рожден ден.

Албумите могат да се намират на друго място, но тогава трябва да редактирате index.php за да укажете къде точно се намира browse.php файла.

Снимките също могат да се сложат на скрито място, но пак трябва да се редактира index.php и да се укаже там в коя директория се намират.

При желание може да се добави и защита към снимките. По този начин няма да може да се кликне с десния бутон на снимката и да се запише на диска. За целта трябва да се редактира config.php. Естествено, това няма да спре по-напредналите потребители, но повечето хора не знаят как да заобиколят забраната и да си запишат снимката.

Клипчета се добавят, като просто се копира клипчето и снимка, която да го представя със същото име, т.е. myclip.flv и myclip.jpg. Разпознават се само FLV клипчета. На този сайт има подробни инструкции как се превръща от AVI/MPG/и т.н. в FLV формат.

Всякакви подобрения и чистене на грешки - в свободното ми време, т.е. отвреме-навреме.

Галерията се разпространява с GPL 2.0 лиценз.