300

Най-сетне гледах филма 300. Очаквах да не ми хареса особено след всички противоречиви отзиви. Предварително знаех, че историята не е исторически достоверна, както и че е по комикс. Може би затова останах приятно изненадан в крайна сметка.

Държа да подчертая, че „по комикс“ в никакъв случай не значи нещо като Супермен или X-Men. Нищо общо. Най вече по отношение на визията. Тук целият филм е направен по-скоро да изглежда като анимиран комикс, много повече отколкото беше Син Сити. Особено се забелязва в отделни сцени, например яздещите пратеници в началото и града като фон. Все едно някой на екрана отгръща страниците на книжката една след друга като картинките са анимирани. Иначе визията е впечатляваща, всички детайли са нарочно преувеличени с цел по-голямо въздействие, няма нищо излишно. Екшън сцените са повече от добри. Историята е както всички я знаем – без особени промени и изненади. Присъстват и историческите лафове като „Нашите стрели ще покрият небето! Тогава ще се бием на сянка“.

От актьорите най-много ме впечатли кралят на Спарта – Леонидис. Винаги така съм си представял древногръцките пълководци – косата, брадата, очите, физиономията, като изсечена от камък, доброто телосложение. Истински древен грък.

Неприятно впечатление ми направиха разни подмятания откъм зрителите. Явно повечето бяха с нагласа да гледат тъп екшън филм. А някакъв индивид намери една от сцените с оракула за много смешна, не знам защо. Следващият път ще изчакам повечко преди да посетя някой по-касов филм.

Оценка: 9/10. За ценители.


2 kоментара за “300”


  1. Lud Bazedko каза

    Сещам се че този актьор(цар Леонид) е същият, който игра някаква подобна роля в онзи филм за едни младежи дето се връщат в миналото с някакви джаджи и попадат във вихъра на 100 годишната (тази на розите дето се казваше май между франсетата и ингилизите)война…та същия този пич остана там и беше доста забавно след като историята се завъртя така, че му намериха гроба с жена му и т.н…Много забавен филм. Ако не си го гледал го препоръчвам! За съжаление не си спомням заглавието…ма ти ще си го намериш ;).


  2. Loshia каза

    Да, знам го този филм. Казва се Timeline (не се сещам как беше на български) и е по книгата на Майкъл Крайтън. Само че там младежът не ми хареса много, беше прекалено напудрен някак си за ролята. Виж в 300 изглежда и играе много, много по-убедително. Вече съм му фен 🙂

Моля използвайте кирилица!